Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arkebuseringarna i Jakobstad 1918: Offren får en minnesplatta på Strengbergs fabriksvägg

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 11:38.
I graven ligger sex av de arkebuserade plus ytterligare en som arkebuserades tidigare på vintern 1918
Bildtext I graven ligger sex av de arkebuserade plus ytterligare Erkki Svalberg som arkebuserades tidigare på vintern 1918

Natten till den 2 mars 1918 small skotten i Skata i Jakobstad och sex röda och en vit låg döda på marken. Inbördeskriget rasade i landet och i Jakobstad arkebuserades sju personer efter en hastigt hopkommen ståndrätt på Stadshotellet.

För femtio år sedan ville arbetarföreningarna hedra minnet av de arkebuserade. Då var det inte möjligt att sätta upp en minnesplatta med namnen på de arkebuserade på platsen för händelsen. Nu när 100 år har gått och inga ögonvittnen längre finns i livet kommer bronsplattan på plats på Strengbergs fabriksvägg på fredag eftermiddag.

I samband med att bronsplattan avtäcks ordnas också ett seminarium i Jakobstads gymnasium på eftermiddagen.

Hit utanför arbetarföreningens lokal  slängdes de döda kropparna efter arkebuseringen
Bildtext De döda kropparna slängdes utanför arbetarföreningens lokal efter arkebuseringen.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Hannu Lindbloms mamma var tio år gammal när pappan avrättades

Hannu Lindbloms mamma Kerttu var dotter till Emil Lind, en av de sju som avrättades natten mot den 2 mars 1918. Kerttu var 10 år gammal, nästan 11 när hon blev faderlös.

Emil Lind var ordförande för den finska arbetarföreningen i Jakobstad och han hade placerats i häkte i Jakobstad några veckor före avrättningen tillsammans med flera andra av arbetarledarna, bland andra före detta riksdagsmannen Kalle Suosalo.

Hannu Lindbloms morfar hörde till de sju som avrättades i Jakobstad den 2 mars 1918
Bildtext Hannu Lindbloms morfar Emil Lind hörde till de sju som avrättades i Jakobstad den 2 mars 1918.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Händelserna 1918 kom ibland upp till diskussion hemma hos Hannu Lindblom tillsammans med mamman, Kerttu.

- Det kom nog fram att Emil var en fridens man, han var emot våld. Enligt mamma var han bra på att tala och det var en orsak till att plockades bort. Han var ordförande för den finska arbetarföreningen, säger Hannu Lindblom.

Tänker du nånsin på händelserna på det som hände i början på mars 1918?

- Ibland funderar jag att det skulle vara intressant att få veta vad som egentligen hände efter att Emil arresterades och fram till att han arkebuserades, säger Hannu Lindblom. Man har hört så mycket men vad var egentligen sant?

Kvinnorna hämtade liken

Händelserna 1918 påverkade också kvinnorna politiskt i Hannu Lindbloms släkt. Mormor Eriika blev den första kvinnan i fullmäktige i Jakobstad och mamma Kerttu blev också vänsterpolitiker.

Carita Skog fick höra om arkebuseringen av farfar på en historielektion

Händelserna den 2 mars 1918 i Jakobstad var ingenting man talade öppet om i många familjer, åtminstone inte när barnen var närvarande. Carita Skog och Hasse Tiihonen är syskon och deras farfar , Pekka Tiihonen, hörde till dem som avrättades.

Carita Skog fick reda på händelsen först 1961 när hon gick på första klass i samskolan som det hette då. Hennes far, Eero, hade inte pratat om saken med henne.

- Hördu Carita, din farfar var ju med och blev arkebuserad 1918, sade läraren i historia på en lektion.

För Carita var det som om hon skulle ha fått en hink med slaskvatten över sig som hon uttrycker saken. Det blev också andra följder av det hela.

- En av klasskamraterna berättade om det som skett på lektionen för sina föräldrar och följande dag meddelade han att han inte längre får sitta bredvid Carita eftersom hennes pappa är socialdemokrat.

Hasse Tiihonen och Carita Skog vid farfar, Pekka Tiihonens grav
Bildtext Hasse Tiihonen och Carita Skog vid farfar, Pekka Tiihonens grav.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Tabubelagt ämne

Caritas bror Hasse håller med om att ämnet var ganska tabubelagt. Hasse var kamrat med Hannu Lindblom som hade förlorat sin morfar på samma sätt.

- Vi hade ju samma upplevelser och nångång blev det diskuterat i gänget men det var nog ganska tabubelagt, säger Hasse Tiihonen.

- Jag lämnade stan 1969 och inte har jag haft så mycket kontakt med föräldrarna heller.

Pekka Tiihonen var en av grundarna av finska arbetarinstititutet

Carita Skog antar att en anledning till att Pekka Tiihonen fängslades och avrättades var att han var en av ledarna, på så vis att förde fram bildningsfrågor bland arbetarna. Pekka Tiihonen var en av grundarna av finska arbetarinstitutet i Jakobstad.

Idag är Carita engagerad som lärare i svenska arbetarinstititutet och cirkeln är på sätt och vis sluten. Carita är också kulturellt intresserad och medverkade i en utställning som museet i Jakobstad arrangerade, "Kvinnfolk i centrum".

Bland utställningsmaterialet fanns Emil Linds avskedsbrev från häktet till hustrun Eriika.

- Då jag fick det brevet i min hand och skulle läsa det, då kände jag nog nåt konstigt i kroppen, då visste jag vad det handlade om, det visste jag inte innan.

Borde man gräva vidare i skuldfrågan idag?

Det slutgiltiga svaret på frågan varför det som skedde i Jakobstad ägde rum har inte kunnat ges eftersom de avgörande protokollen är förstörda eller undangömda. Officiellt hade de begått landsförrädisk verksamhet.

Inget slutgiltigt svar har heller kunnat ges varför det blev just de sju personer som arkebuserades som valdes ut. Bland de avrättade fanns också en vit, Johannes Jääskeläinen, jurist och ingenjör och före detta landsekreterare.

Johannes Jääskeläinen hörde till de arkebuserade trots att att han var vit.Här tillsammans med sin hustru Karin
Bildtext Karin och Johannes Jääskeläinen.
Bild: Yle/YLE-arkisto

Jääskeläinen var också studiekamrat på den juridiska fakulteten i Helsingfors med ett par av de personer som pekats ut som medlemmar i den ståndrätt som beslöt om arkebuseringen på Stadshotellet.

- Jag tycker det vi vet idag räcker, vi skall inte gräva i gamla saker längre.Folk kanske inte tycker om det, säger Hasse Tiihonen.

- Jag håller fullständigt med Hasse, hundra år har gått, vi skall låta det vara, det som varit. Det är bra så här, säger Carita Skog.

Sex av de som arkebuserades samtidigt i Jakobstad plus Erkki Svalberg som sköts vid ett tidigare tillfälle vintern 1918
Bildtext Sex av de som arkebuserades samtidigt i Jakobstad. Erkki Svalberg sköts vid ett tidigare tillfälle vintern 1918.
Bild: Jakobstads museum
Minnesstenen har vintern 2018 flyttats mittemot den plats där arkebuseringarna skedde
Bildtext Minnesstenen har vintern 2018 flyttats mittemot den plats där arkebuseringarna skedde.

Uppdaterad kl 11:37 med ett stycke om seminariet som ordnas i samband med avtäckningen