Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump hotar med importtullar för stål och aluminium - omvärlden rasar

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 22:28.
Donald Trump träffar företrädare för den amerikanska stål- och aluminiumindustrin, i Vita huset den 1 mars 2018.
Bildtext Donald Trump träffar företrädare för den amerikanska stål- och aluminiumindustrin, i Vita huset den 1 mars 2018.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Omvärlden har reagerat med ilska på president Donald Trumps besked att han nästa vecka tänker godkänna en tullavgift på 25 procent för stålimport och 10 procent för import av aluminium.

Trump kom med beskedet under ett möte med företrädare för den amerikanska stålindustrin. Han lovade återuppbygga den amerikanska stål- och aluminiumindustrin.

Trump skrev på Twitter att båda industrierna har krympt i USA till följd av decennier av ojust handel med länder runtom i världen. Trump skrev att det här inte får fortsätta.

Aktiekurserna för amerikanska stål- och aluminiumtillverkare steg efter Trumps besked, medan kurserna sjönk för bil- och flygplanstillverkare som behöver stål och aluminium för sina produkter.

Tullarna kommer enligt ekonomiska experter att höja stål- och aluminiumpriserna i USA, vilket ökar kostnaderna för bland annat bil- och flygplanstillverkarna.

Trump anser för sin del att tullarna kommer att skydda amerikanska jobb.

Flera republikanska kongressledamöter befarar att Trumps beslut kommer att leda till motåtgärder som kan drabba till exempel den amerikanska livsmedelsexporten.

Ilskna reaktioner

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker reagerade genom att beskylla Trump för protektionism som äventyrar tusentals jobb i Europa. Han lovade att EU kommer att vidta motåtgärder.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker
Bildtext Jean-Claude Juncker
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Handelskommissionären Cecilia Malmström tillade att de amerikanska åtgärderna kommer att försämra de transatlantiska relationerna och världshandeln.

Problemen för stål- och aluminiumindustrin beror enligt Malmström på global överkapacitet som bara kan åtgärdas genom att arbeta med de berörda länderna. USA:s unilaterala åtgärder kommer inte att hjälpa anser hon.

Cecilia Malmström
Bildtext Cecilia Malmström
Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON

Också Kanada har meddelat att det blir aktuellt med motåtgärder. Liknande besked kommer från Mexiko, Kina och Brasilien.

De största stålexportörerna till USA är Kanada, Brasilien, Sydkorea och Mexiko. Kina som Trump beskyllt för dumpning av stål kommer först på elfte plats. Företrädare för den amerikanska stålindustrin säger ändå att betydande mängder av kinesiskt stål når USA via mellanhänder.

De länder som exporterar aluminium till USA är Kanada, Ryssland och Förenade Arabemiraten.

De amerikanska börserna sjönk efter Trumps besked. Standard & Poors 500-index backade i genomsnitt två procent och Dow Jones-index sjönk med 1,7 procent.

Diskussion om artikeln