Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ida Schauman tar upp kampen med Sandra Bergqvist – båda vill efterträda Stefan Wallin

Från 2018
Ida Schauman.
Bild: Svensk Ungdom

Ida Schauman ställer sig till förfogande för SFP i Egentliga Finland. Schaumans beslut har vuxit fram efter samtal med många SFP:are, säger hon.

Schauman sitter i dag i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen i Åbo. Hon har tidigare arbetat i riksdagen och som förbundsordförande för Svensk Ungdom. I dag leder hon Finlands Flyktinghjälps påverkansarbete.

- Egentliga Finland behöver en röst som kan bygga broar både lokalt och i Helsingfors. En person som har förståelse för skärgård och för städer samt erfarenheten och de behövliga nätverken för att driva hela regionens intressen. Jag vill representera hela vår region i riksdagen och arbeta hårt för Egentliga Finlands sak, säger Schauman i ett pressmeddelande.

Schauman ville först diskutera saken med sin familj, partivänner och väljare för att se om det finns efterfrågan för att hon ställer upp. Nu har hon alltså bestämt sig, ett beslut som har vuxit fram efter samtal med många SFP:are.

- Jag är redo att axla det ansvaret ifall SFP:s medlemmar och väljarna så önskar.

Hård konkurrens om väljarnas förtroende i Egentliga Finland

Konkurrensen om väljarnas förtroende är hård i Egentliga Finland, med flera tvåspråkiga namn från de andra partierna. Schauman betonar vikten av att SFP har en riksdagsledamot från regionen också i framtiden.

- Nästa period kommer att beröra många viktiga frågor, som till exempel skärgårdstrafiken, den svenskspråkiga servicen och vården, entimmeståget och ingenjörsutbildningen. Därför är det viktigt att SFP sitter med vid de bord där besluten fattas, säger Schauman.

Vid riksdagsvalet år 2015 fick Ida Schauman 3 324 röster. Vid samma val fick SFP:s Stefan Wallin 9 787 röster.

Efter att Stefan Wallin meddelade att han inte tänker ställa upp i riksdagsvalet 2019 började spekulationerna om vem som kunde vara hans arvtagare i Egentliga Finland. Utmaningen för partiet består i att det saknar en invald riksdagsledamot som ställer upp.

Sandra Bergqvist
Bildtext Sandra Bergqvist.
Bild: SFP/Johan Hagström

Tidigare har SFP:s viceordförande Sandra Bergqvist meddelat att hon är redo att ge sig in i kampen om ett mandat för SFP i Egentliga Finland.

- Det sker inte så ofta att vi byter riksdagsledamot och det är klart att det gör situationen extra spännande eftersom fältet är helt öppet. Jag har meddelat min kandidatur och det finns säkert andra som ännu gör det, sade Bergqvist i samband med att Stefan Wallin meddelade att han inte tänker ställa upp i det kommande riksdagsvalet.

Nicke Wulff.
Bildtext Nicke Wulff.
Bild: SFP/Johan Hagström

Nicke Wulff, tidigare viceordförande för sitt parti och numera fullmäktigeledamot i Åbo, har tidigare sagt att en kandidatur låter lockande.

- I ena stunden är man i full fart och tänker ställa upp, i andra stunden har man det relativt bra också nu med jobb, familj och fullmäktigeuppdrag i Åbo, så det gäller att ta en funderare. Inte bara med mig själv utan också med familjen.

Diskussion om artikeln