Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det ska vara hund i den amerikanska familjen - helst en labrador

Från 2018
Bengt Östling

”Om du vill ha en vän i Washington. Skaffa en hund!” Talesättet i USA lär ha myntats av president Harry Truman. I Korrespondentkolumnen har Bengt Östling kollat vilka djur som är populärast bland vanliga amerikaner – och bland presidenterna.

Många har följt rådet om att skaffa den pålitligaste av vänner, en hund. Donald Trump är den första presidenten på mycket länge, eller någonsin, som inte har en hund.

Det finns inget husdjur överhuvudtaget i Vita huset just nu. Å andra sidan har han anställt flera av sina familjemedlemmar i stället.

Nätet är fullt av information om alla presidenters samtliga husdjur. De har varit många enligt Wikipedia, som ju brukar veta.

Labradoren är populärast - också i USA!

Svenskfinlands populäraste hundras lär vara labradoren. Så är det faktiskt i USA också. Labrador retrievern har varit den populäraste hundrasen i USA i närmare trettio år.

Labrador Retriver
Bild: Yle

Den här hunden från Kanada anses vara snäll, intelligent och familjevänlig.

Den passar både som guidehund för synskadade och för att söka saker, både mänskor och narkotika.

Storstadshund?

Den amerikanska kennelklubben räknar upp en fördel till. Den skäller bara "vid behov". Det är viktigt i synnerhet i New York och andra storstäder, där man bor i höghus.

Men i New York kommer labradoren på andra plats, efter den franska bulldoggen som är populär också i några andra storstäder.

två engelska bulldogar bredvid varandra.
Bild: Jean Michel Labat/ARDEA/All Over Press

En annan högt placerad hundras är den engelska bulldoggen – med sina ”charmerande rynkor” enligt kennelklubben, och den anses tystlåten. Schäfern är också populär i USA, och Golden retrievern.

Ekonomin avgör hundval?

Kennelklubben har också gjort statistik för de olika stadsdelarna i New York. Hundrasernas popularitet varierar. Kanske beror det på invånarnas ekonomiska situation i de olika stadsdelarna.

Det är de välavlönade som ofta har hund, men det är också vanligare på landsbygden.

Det visar sig också att det är de vita familjerna som har ett husdjur. Det är betydligt mer sällsynt bland de svarta eller de som har latinamerikanskt ursprung, visar statistiken.

Små bostäder inget problem för stora hundar?

Överraskande nog är flera stora hundraser populära i USA och New York. Man kunde tro att de höga hyrorna gör att folk bor trångt och därför håller sig med mindre hundar.

Men så verkar det alltså inte vara. De riktigt små minihundarna, som Shih Tzu och Chihuahuan, har fallit i statistiken.

Det är den populäraste hunden i Hangö, enligt Svenska Yles statistik.
Men i New York är den flugan som bortblåst, sedan nittiotalet.

Det är dags för de stora hundarnas återtåg. Hundparkerna i New York är ofta uppdelade för stora och små hundar, och det verkar ganska tomt i småhundsavdelningen.

Pengar finns för hundhotell och service

Många amerikaner lägger ner mycket pengar på sina hundar. Dyra hundhotell ser till att hundarna blir uppassade, rastade och matade medan husse och matte är på jobb.

Det är ingen överraskning. Här finns mycket pengar och lönenivån är en annan än i Norden, både uppåt och neråt.

De flesta hundägarna verkar ha råd med hundhotell och professionella hundvandrare, som går ut med stora mängder hundar flera gånger om dagen.

Fler katter än hundar

Katterna syns mer sällan ute på stan, men är i majoritet. Amerikanerna äger 86 miljoner katter, mot 78 miljoner hundar.

Ungefär en tredjedel av de amerikanska hushållen har en hund. En tredjedel har också en eller flera katter. Man får anta att det inte är så vanligt att ha båda sorter i samma hushåll.

För att igen jämföra med presidenterna; åtminstone familjen Clinton och familjen Bush junior hade både katter och hundar.

Djurpark i Vita huset

Äldre tiders presidenter hade fler djur. Det fanns hästar och antiloper, en hel del kaniner och ormar, alligatorer och papegojor – och kor, enligt Wikipedia.

Somliga djur kom som gåva vid diverse statsbesök. I de äldsta tiderna fanns djuren också för presidentens försörjning.

Presidenterna Reagan och Nixon hann ha många hundar under sina år på presidentposten, medan familjen Obama bara hade två portugisiska vattenhundar.

Barack Obama pajar sin hund Bo.
Bildtext Barack Obama pajar hunden Bo.
Bild: EPA/Martin H. Simon / POOL

Räddad av cockerspaniel

En cockerspaniel har huvudrollen i räddningen av en amerikansk presidentkandidat.

Richard Nixon hade tagit emot donationer från insamlade medel för att klara kampanjen och måste försvara sig mot korruptionsanklagelserna.

I ett stort tv-tal berättade han att han nyligen hade fått en hund, men ”den här hunden kan jag åtminstone inte ge tillbaka”. Amerikanernas hjärta veknade och kampanjen kunde avslutas med succé.

Rysk rymdhund

President John F Kennedy med en stor familj hade en hel djurfarm i Vita huset. Också han fick en hund i gåva.

Sovjetunionens premiärminister Nikita Chrusjtjov donerade en hund till president Kennedys familj.

Ryssarna var stolta över att vara först i rymden. Gåvovalpen kom från den sovjetiska rymdhunden Strelka. Hon var den första hunden i rymden som återvände, tillsammans med Belka.

Det var den tidens stormaktspolitik, rentav rymdpolitik. Några år senare sände USA den första mannen till månen.

Hunden hör till familjen i USA

Husdjuren hör till familjen. Det tycker 80 procent av hundägarna och drygt 60 procent av kattägarna i USA.

Hundarna har det också roligare. Åtminstone får 75 procent av USA:s hundar följa med på bilresor och utflykter. Men bara 8 procent av katterna. Informationen kommer från en amerikansk psykologitidskrift.

Den statistiken säger kanske också något om hundarnas och katternas psykologi. Typ om hundarnas hängivenhet för sin familj, och katternas självständighet som gör att de klarar sig ensamma hemma.

När familjer köper hus och bil beaktar de också vad det betyder för husdjuren. Åtminstone får djuren hoppa upp i både sängar och soffor också här i USA. Fast katterna lär vara mer välkomna i sängen än hundarna.

Alla hundar är inte älskade

Amerikanerna är ganska rörliga och kan tvingas lämna husdjuren efter sig. Det finns många hemlösa djur i skyddshem och härbärgen, där man försöker hitta nya ägare. Det går inte så bra.

En detalj som psykologitidningen tar upp är färgprioriteringarna. Svarta hundar har betydligt svårare att bli adopterade än hundar i andra färger.

När det gäller katter och kattungar som adopteras från djurskyddshemmen är över 60 procent svarta.

Psykologitidningen analyserar inte varför katter får vara svarta men inte hundar.

En hund och en katt ligger bredvid varandra.
Bild: Mostphotos/Helen Jonsson

Det kan vara så enkelt som att det finns ett större utbud av svarta katter. Men det rapporteras också om att svarta hundar regelmässigt avlivas i skyddshemmen, eftersom alla vet att ingen vill ha dem.

I övrigt är hund- och kattägare i USA och Norden inte så olika varandra. När ett husdjur dör så begraver man det gärna på hemgården.

Nästan 60 procent av både katter och hundar får en sista gravplats på den egna gården i USA.

Däremot är det skillnad på hur graven markeras. De amerikanska hundarna har en dubbelt större chans än katterna att få någonslags markering om vilken kär familjemedlem som här har fått den sista vilan.

Diskussion om artikeln