Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekoringen på Kimitoön tar nystart

Från 2018
En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.
Bildtext Bland annat mathantverk och annan närmat själs genom REKO-ringarna.
Bild: Yle/Monica Forssell

Kimitoön har redan tidigare haft en rekoring men då lyckades man inte få igång kommersen. Under våren har Solveig Friberg tagit kontakt med öns producenter och hoppas att dessa ger reko en ny chans.

Reko står för rejäl konsumtion och går ut på att konsumenter gör färdiga beställningar direkt till producenten via den lokala rekoringens Facebook-grupp.

Varje grupp har en eller flera administratörer som bestämmer datum och plats. På större orter som i Åbo ställer man regelbundet upp sig på samma ställe.

Enligt ekonu.fi finns det för tillfället 124 registrerade rekoringar i Finland och bland annat i Pargas och Ekenäs är man igång och kommersen rullar.

Kvinna med grått kort hår och röd halsduk sitter på en röd soffa
Bildtext Solveig Friberg hoppas kunna dra igång reko på Kimitoön igen
Bild: Amanda Vikman/Yle

Friberg säger att hon den här gången satsar på att få tillräckligt med intressanta producenter för att kunna få beställningar från tillräckligt många kunder. En idé är att producenten har en minimigräns som måste nås för att de ska komma.

― Vi har också i det här nya försöket koncentrerat oss på fyra utdelningstillfällen som alla är i anslutning till olika helger eller fester. Det första tillfället är vid påsk och då hoppas jag verkligen på att någon kommer med memma, säger Friberg.

Kristina Norrgård från Finnby i Bjärnå säljer hemlagad sylt i liten skala och tycker själv att försäljningen har funkat bäst i tätorter eller i städerna.

Att beställningarna på landet blir få tror hon beror på att folk i glesbygden själva gör sylt och liknande hemma eftersom det är vanligare med egna bärbuskar och fruktträd. Hon poängterar ändå att hon gärna kommer med igen om man lyckas komma igång.

Nya produkter

I Pargas och Ekenäs fungerar rekoringarna väl, och Solveig Friberg har även varit i kontakt med administratörerna där för att skaffa sig nya idéer. En ny typ av produkt som Friberg hoppas få se i vår är färdigmat som lådor eller husmanskost.

Utdelningstillfällena är tänkta att ske både i Dalsbruk och Kimito centrum samma dag men efter varandra men producenterna behöver inte nödvändigtvis komma till bägge utdelningsplatserna.

Diskussion om artikeln