Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skådespelaren David Nzinga i filmen Kääntöpiste är inte intresserad av att spela roller där han ska ta droger eller sälja droger och sen bli skjuten.

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 15:00.
Närbild på David Nzinga.
Bildtext David Nzinga är inte bara skådespelare utan har även ett eget produktionsbolag.
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

Svensken David Nzinga spelar den ena av de tre huvudrollerna i filmen Kääntöpiste / East of Sweden. En film som handlar om tre personer som slumpen för samman i ett vintrigt och kallt Uleåborg.

Francis / Dominik är en papperslös flykting som på tåget norrut hamnar i samma tågkupé som Jere (Samuli Vauramo). Francis / Dominik blir indragen i ett händelseförlopp som han egentligen hade gjort vad som helst för att undvika. I Uleåborg kommer de två männens vägar att ännu korsas av den ensamstående mamman Vera. I Kääntöpiste / East of Sweden knyts de här tre personernas öden samman av slump och lojalitet men också vänskap och hot.

Francis i baksätet på en bil som kör genom natten.
Bildtext David Nzinga spelar Francis / Dominik.
Bild: Hena Blomberg

David Nzinga är uppvuxen i Sverige och beskriver sin rollgestalt Francis / Dominik som en överlevare och en man med ett stort hjärta. Men att hitta rollgestalten var inte helt rätt.

– Jag har ingen erfarenhet av att vara en papperslös flykting, så jag intervjuade en del släktingar och mina föräldrars familjevänner för att bättre förstå hur jag skulle spela rollen. Jag måste lära mig tänka som en flykting, vilka beslut man tar och varför.

Men mycket av förarbetet handlade om fysisk träning, för det här var en krävande filminspelning säger Nzinga och skrattar.

Filmen innehåller några slagsmålsscener som var ansträngande. Men kanske ännu mer utmanande var kylan. Filmen utspelar sig nämligen mitt i vintern i Uleåborg. David Nzinga har sportat under hela sin uppväxt och spelar fortfarande fotboll i ett lokalt lag i Jordbro, söder om Stockholm.

Regissören Simo Halinen ger instruktioner åt David Nzinga under inspelningen av East of Sweden.
Bildtext David Nzinga och regissören Simo Halinen.
Bild: Sami Kuokkanen

Den fanns två scener som var extra svåra, på olika sätt, säger Nzinga.

I en scen skall jag i djupsnö springa undan en helikopter som jagar mig. Helikoptern var hyrd för en timme. Så Simo Halinen frågade mig hur mycket jag orkar springa under en timme? På filminspelningen hade vi redan blivit ett mycket sammansvetsat team, lite som en familj, så jag ville verkligen ge mitt allt, säger Nzinga.

– Jag sprang, så mycket jag orkade. Men det var tungt. Och kallt. Jag hade inga handskar och bara ett par tunna skor.

Jag är glad att den scenen finns med i filmen. Hade de klippt bort den hade jag nog varit rejält besviken säger Nzinga och gapskrattar.

Den andra svåra scenen var inte fysiskt tung, men det var en lång scen tillsammans med Laura Birn i slutet av filmen som krävde extra närvaro och känsla.

Vera står och tittar in genom ett fönster med skrämd blick.
Bildtext Laura Birn spelar den ensamstående mamman Vera.
Bild: Hena Blomberg

Vem får synas?

Nzinga kom in i filmbranschen då hans syster uppmanade honom att söka som statist till reklamfilmer.

– Jag kollade annonser och insåg snabbt att jag inte passade in. De sökte sällan någon som såg ut som jag.

– Som liten såg jag upp till personer som Eddie Murphy, Michael Jackson och Will Smith. Men när jag kollade på svenska filmer såg jag ingen som såg ut som jag. Så jag trodde att jag inte kunde bli skådespelare i Sverige.

I början av min karriär blev jag ofta tillfrågad att spela kriminell. ”Kan du komma och spela in en scen, du ska ta droger eller sälja droger och sen blir du skjuten.” Men jag är inte intresserad av det, säger Nzinga bestämt.

– Då är jag med och förstärker nidbilden, och man skall komma ihåg att film är ett mäktigt verktyg.

Det är en annan sak ifall din rollgestalt får vara med från början till slut och du får veta varför han gör så som han gör och vad han går igenom.

– Men det här håller på och förändras. I tv-serien Hassel får jag spela polis, i en kommande film spelar jag guide och i en annan en pappa.

Francis och Jere inbegripna i livligt samtal i dunkelt rum.
Bildtext David Nzinga och Samuli Vauramo i East of Sweden.
Bild: Hena Blomberg

Filmbranschen har länge varit väldigt homogen, det ser man på vilka historier som kommer fram och vem som berättar.

– Det var också en av orsakerna till att jag startade ett eget produktionsbolag för att göra kortfilmer, musikvideor och reklam. Jag vill få in representationen på rätt sätt och berika inte bara filmkulturen i Sverige utan också i resten av världen. Jag vill inkludera, inte exkludera.

Just nu håller det också på att ske ett generationsskifte, poängterar Nzinga, det kommer yngre filmskapare som har ett bredare perspektiv.

– Metoo-kampanjen har också rensat ut på ett bra sätt och kommer att öppna upp för fler historier och fler kompetenta filmskapare och skådespelare.

Nzinga håller som bäst på och utvecklar långfilmen ”Kluven dröm” och betonar att det är nyttigt att även jobba som producent och regissör.

– Man utvecklas enormt då man jobbar med olika uppgifter. Som skådespelare förstår jag bättre hur regissörer och producenter tänker då jag själv jobbat med samma uppgifter.

Närbild på en klaff från inspelningen av East of Sweden.
Bildtext Från inspelningen av East of Sweden.
Bild: Sami Kuokkanen

David Nzinga har även spelat teater och säger att det är en fantastisk känsla att gå upp på scenen och möta publiken, den magin och energi som finns där är helt otroligt.

– Men film, säger han och börjar le, det är en helt annan femma. Det är det jag vill syssla med.

Teater och film är så olika och det jag gillar med film är det mer subtila. Ett stort plus med film är också att du har möjligheten att se dig själv på film efteråt, säger Nzinga och gapskrattar igen.

– Jag gillar att se min utveckling och vad jag hade kunnat göra bättre. Från idrottsvärlden har jag blivit väldigt tävlingsinriktad, jag vill alltid bli bättre för varje projekt jag är med i.

Närbild på regissören Simo Halinen och skådespelarna David Nzinga, Laura Birn och Samuli Vauramo.
Bildtext Regissören Simo Halinen och skådespelarna David Nzinga, Laura Birn och Samuli Vauramo.
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln