Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Kyrkoherden tvingades lämna allt han ägde i prästgården: "Vi reagerade på allting"

Från 2018
Lars-Henrik Höglund, tidigare kyrkoherde i Kyrkslätt.
Bildtext Pensionerade kyrkoherden Lars-Henrik Höglund bodde i prästgården i två och ett halvt år.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Böcker, fotoalbum och arvegods. Bland annat det tvingades tidigare kyrkoherden i Kyrkslätt, Lars-Henrik Höglund, lämna kvar i prästgården. Orsaken är de giftiga mikrober som kom ut i inomhusluften i samband med att prästgården renoverades 2011-2014. Höglund har inte ersatts för det han har förlorat.

Prästgården i Kyrkslätt står tom. Dörren är låst, men genom verandafönstret ser man bruna lådor som står staplade på varandra. Där inne finns Lars-Henrik Höglunds ägodelar.

Yle Huvudstadsregionen berättade på måndagen att en undersökning kommit fram till att inomhusluften i prästgården är så giftig att ingen ska vistas där, ens för en kortare tid. Byggnaden renoverades för närmare en miljon euro mellan 2011 och 2014.

– Det var fenomenalt fint att flytta in. Det var vackert och pietetsfullt renoverat. Det var gott och väl att bo där, säger Lars-Henrik Höglund om den första tiden i prästgården.

Han och hans fru flyttade in i den nyrenoverade byggnaden i början av juni 2014.

Kyrkoherden i svenska församlingen i Kyrkslätt har boendeplikt. Det betyder att kyrkoherden måste bo i prästgården och betalar hyra för sitt boende.

Höglund valdes till kyrkoherde 2010 och han bodde några månader i prästgården innan renoveringen.

– Då kände vi ingenting, säger Höglund.

"Jag tappade rösten och klarade inte av mässan"

Efter att ha bott en tid i den nyrenoverade prästgården märkte han att allting inte stod rätt till.

– En bekant som är mögelkänslig sade ganska tidigt att ni har mögel här, men jag och min hustru förnekade. Småningom började vi ändå bli sjuka. Jag tappade rösten och klarade inte av mässan under gudstjänsten.

– Första våren blev jag sjuk i lugnorna. Jag var ur spel i två till tre månader. På sommaren kvicknade jag till men följande vår var det samma sak igen. Jag gick då till arbetshälsovården.

Jag hade svårt att prata och att koncentrera mig. Det kändes som om hjärnan var av gröt

Lars-Henrik Höglund, tidigare kyrkoherde

Läkaren trodde att Höglund hade astma och han fick mediciner mot det.

– Min hustru blev sjuk på samma sätt och fick alla möjliga neurologiska besvär. Vi hade besvär med hjärtat, värk i muskler, minnesluckor och huvudvärk. Vi sade att vi måste ut därifrån.

Hur var det att jobba som kyrkoherde under den här tiden?

– Det var som att köra båt med ankaret utanför. Jag hade en kronisk trötthet som inte ville gå om hur jag än vilade.

– Jag var ständigt hes, speciellt på kvällarna. Jag hade svårt att prata och att koncentrera mig. Det kändes som om hjärnan var av gröt. Det var svårt att sköta sitt arbete.

Prästgården i Kyrkslätt.
Bildtext Prästgården har stått tom sedan Höglund flyttade ut.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Gick inte att flytta ut så där bara på grund av boendeplikten

Hösten 2016 började prästgården undersökas och Höglund intervjuades. De som utförde undersökningarna sade då att hans symptom helt tydligt var mögelrelaterade. Den här undersökningen blev färdig först i februari 2017.

Att flytta ut från prästgården gick inte att göra så där bara. Det här eftersom kyrkoherden har boendeplikt.

– Jag måste först anhålla från församlingsrådet om ett godkännande och sedan krävdes att domkapitlet vid Borgå stift beviljar personlig befrielse från boendeplikten. Den processen tog sin tid, säger Höglund.

Han och hans hustru bodde i prästgården i två och ett halvt år. De flyttade ut i november 2016. Men redan i början av sommaren 2016 fattade han och hans hustru beslutet att flytta.

"Vi lämnade flera tusen böcker där"

Kyrkoherden och hans hustru flyttade ut utan sina ägodelar.

– Vi kunde inte ta med någonting. Vi trodde att följande kyrkoherde skulle kunna bo där så vi lämnade det som han eller hon eventuellt kunde använda. Resten måste vi ge bort eller slänga.

– Vi reagerade på allting. Vi lämnade flera tusen böcker där. Det har sagts att det är lätt att putsa mögelskadade saker, hårda ytor kan putsas och annat kan tvättas i 60 grader. Men inget har fungerat. Enligt ny forskning beror det på toxiderna (det vill säga gifterna, red.anm.). De försvinner inte.

Är det något särskilt som du tvingades lämna kvar som du saknar extra mycket?

– Jag hade några meter med teologisk litteratur, som jag tänkte läsa under pensioneringen, men det är omöjligt att ta med dem för jag blir så sjuk. Det som är väldigt sorgligt är att fotoalbum, gamla ärvda möbler och bordssilver blev kvar.

Bodde i prästgården i 28 år och märkte inte av mögel

Yle Huvudstadsregionen når också Höglunds företrädare på posten som kyrkoherde, Bo Ekström. Han bodde i prästgården mellan 1982 och 2010.

– Jag märkte inte av mögel under den tiden och ingen i familjen gjorde det heller. Inte heller min företrädare, som bodde där från 1950-talet, klagade på någonting. Jag kan inte säga annat än att problemen uppstått i samband med den nyaste renoveringen, säger Ekström.

Också Ekström har känt av problemet.

– Vi hälsade på Lars-Henrik en kväll och märkte ganska fort att det inte var angenämt att andas där inne, säger Ekström.

Skrivelse kräver att Höglund ersätts, men inget har hänt

Höglund säger att han inte har räknat ut värdet på de föremål som han och hans hustru tvingades lämna kvar i prästgården. Han säger ändå att det sannolikt handlar om en femsiffrig summa.

Han berättar att en grupp förtroendevalda i församlingsrådet engagerat sig för att han ska ersättas för det han och hans hustru förlorat.

Många tycker att det är jobbigt att bli pensionerad och fundera vad man måste avstå från. Men vi förlorade allt på en gång så vi fick börja riktigt från början

Lars-Henrik Höglund, tidigare kyrkoherde

En skrivelse har skickats till Kyrkslätt kyrkliga samfällighet, som ska ta ställning till frågan.

Skrivelsen skickades i slutet av sommaren 2017, men ingenting har hörts sedan dess. I den krävs en ersättning på 30 000 euro.

Enligt Höglund är det ekonomidirektör Sirkkaliisa Cavonius vid samfälligheten som ansvarar för ersättningsärendet. Hennes enda kommentar är:

– Jag kommenterar inte. Jag kan inte kommentera andras liv och hälsa.

Höglund ser också något positivt med det som hänt.

– Många tycker att det är jobbigt att bli pensionerad och fundera vad man måste avstå från. Men vi förlorade allt på en gång så vi fick börja riktigt från början, säger Höglund, som gick i pension 2017.

Diskussion om artikeln