Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

SFP:s djupdykning i den senaste partimätningen väcker debatt: "Jag tror inte att det har kollapsat bara så där"

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 15:14.
Mekanisk nyckelpiga.
Bildtext SFP kröp bakåt i den senaste opinionsundersökningen, men statistiken ljuger högst antagligen.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

I Taloustutkimus senaste opinionsundersökning för Yle dyker Svenska folkpartiet med 1,7 procentenheter, samtidigt som de andra småpartierna håller sig relativt stadigt på samma nivåer som senast.

Sannfinländarna tappar också medan SDP plötsligt är största parti, men det är SFP:s 2,9 procent som sticker i ögonen. SFP har väldigt konsekvent hållit sig mellan fyra och fem procent under det senaste decenniet.

Djupdykningen med närmare två procentenheter har fått forskare att höja på ögonbrynen och ifrågasätta Taloustutkimus resultat.

Felmarginalen är 2,1 procentenheter vilket väcker frågor: går det att dra riktiga slutsatser från resultaten eller borde det avskrivas som en statistisk anomali?

- Det beror sannolikt på standardavvikelsen. Det är möjligt att just det här stickprovet har färre av SFP:s väljare än vanligt, säger Tuomo Turja, forskningsdirektör på Taloustutkimus.

I enkäten tillfrågades 2 710 personer och bara 1 655 av dem uppgav sina partisympatier. Om ett stickprov råkar ha ens ett tiotal färre väljare från ett av de mindre partierna, som SFP, ser det genast ut som en störtdykning i resultaten

Turja spekulerar i att det att intervjuerna görs på finska också kan spela en roll i resultatet.

Institutet försöker ändå alltid matcha antalet finlandssvenskar i opinionsmätningar med andelen av landets befolkning.

grafik över resultatet i mätningen
Bildtext Den senaste opinionsundersökningen publicerades den 2 mars.

- SFP är kanske det partiet som har det stabilaste stödet av alla, om vi ser på valresultat. Jag tror inte att det skulle ha kollapsat bara så där, säger Turja.

- Vi har också haft liknande problem med Kristdemokraterna, det är sådant som händer med de små partierna.

Krångligt att få rätta resultat

Enligt Turja hjälper det inte med korrigerande koefficienter och andra statistiska verktyg för att rätta till stora och snabba avvikelser. Andelen småpartiväljare i stickproven är redan så små.

- Om vi har ett vanligt ungefär tvåtusen personer stort stickprov, så handlar det om några dussin som röstar på de mindre partierna. Om ett stickprov sedan har några färre syns det mycket mer än hos de stora partierna.

Det är bäst att alltid ta snabba förändringar i väljarstödet för de mindre partierna med en nypa salt, säger han.

- Jag skulle inte ge för stor betydelse åt förändringarna då antalet svarande i undersökningen är så lågt.