Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Göran Djupsund: Mera push än pull bakom SDP:s väljarstöd - aktiveringsmodellen kostade Samlingspartiet förstaplatsen

Från 2018
Aktiivimallia vastustava mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

SDP har gått om Samlingspartiet och är nu Finlands största parti, visar Yles färska partimätning. Om val hölls nu skulle 21 procent av de tillfrågade rösta på socialdemokraterna.

Ökningen för SDP är 2,3 procentenheter på en månad. Samlingspartiet tappar stöd och ligger på 20 procent.

Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa, säger att det mera handlar om en flykt från regeringspartierna än att SDP kommit med framgångsrika egna initiativ.

- Det är mera push än pull bakom sifforna, förenklat kan man säga att man vinner på att höra till oppositionen, säger Djupsund.

Men mest upseendeväckande enligt professorn är det exceptionellt låga stödet för regeringspartierna, vilket till stor del förklaras av Blå framtids sits.

Göran Djupsund
Bildtext Professor Göran Djupsund
Bild: Yle/Jukka Tyni

Regeringspartierna har endast 38,6 procent av väljarna bakom sig -
men 105 mandat i riksdagen.

- Blå framtid verkar redan ha kastat in handduken, säger Djupsund.

Vad har hänt under den senaste månaden som kan förklara att SDP gått om Samlingspartiet som länge varit klar etta?

- Den enskilda händelse som förklarar den markanta ökningen i stödet för SDP är aktiveringsmodellen, som förpliktigar arbetslösa att vidta olika åtgärder för att inte gå miste om understöd.

Djupsund säger att frågan engagerat folk och väckt mycket känslor - framför allt negativa känslor.

- Den kritiserade aktiveringsmodellen är som en försenad politisk julklapp till socialdemokraterna.

Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017.
Bildtext Blå framtid har ett stöd på 1,6 procent men fem ministerposter.
Bild: All Over Press

Som andra sannolika orsaker till att Samlingspartiet tappat väljare nämner Djupsund landskapsreformen och vårdreformen. Han säger att det finns många inom partiet som är kritiska till den landskapsmodell som är på väg att klubbas igenom.

Partiet tänkte enligt Djupsund i andra banor så länge man själv ledde arbetet med landskapsmodellen.

- Partiet har tappat mest bland äldre väljare. Det finns säkert en stor mängd samlingspartister som är kritiska till landskapsreformen i sin nuvarande form och som har blivit förskräckta över hur vårdreformen ser ut att gestalta sig.

Sedan Samlingspartiets riksdagsledamot Elina Lepomäki kom med sitt plötsliga utspel mot hela vårdreformen tidigare i veckan har det spekulerats i att det finns en splittring inom partiet.

Elina Lepomäki.
Bildtext Riksdagsledamot Elina Lepomäki
Bild: Pressbild

Den utpekade falangen med Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori i spetsen sägs aktivt motsätta sig landskapsreformen.

Finns det en splittring inom Samlingspartiet?

- Jag är ganska säger på att det finns en splittring. Vapaavuori har varit ganska öppen med sin kritik. Man förlorar helt klart på landskapsreformen, det är inget Samlingspartiet har att vinna på.

Enligt Djupsund har partiet och dess ordförande Petteri Orpo en hel del att fundera på. Partiet måste också beakta statsminister Juha Sipiläs (C) hot om att splittra regeringen om vård- och landskapsreformen inte går igenom.

- Man tänker säkert att man måste försöka hålla leden intakta så att regeringsarbetet kan fortsätta i ytterligare ett år. Man måste samtidigt försöka komma med initiativ som kan locka väljare före riksdagsvalet.