Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Missnöjet med regeringen ger vind i seglen för SDP

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 15:17.
SDP ballonger, analys rikhard husu

Yles partimätning är välkommen läsning för Antti Rinnes socialdemokrater. Efter en paus på ett år ligger SDP igen i topp Yles mätning.

Skillnader från en mätning till en annan ska som vanligt tas med en nypa salt. Men det är knappast en slump att SDP:s siffror pekar uppåt just nu.

Aktiveringsåtgärderna för arbetslösa som trädde i kraft vid årsskiftet är utan tvivel en bidragande orsak till att SDP:s stöd ökat.

Partiet har inte dragit sig för att kritisera regeringens sysselsättningspolitik. Tidvis har tonfallet varit hätskt.

”Det är galet att tvinga ner folk på knä. Jag har fått respons av folk som tycker att det känns som om regeringen vill göra just det, och sedan ge dem ett nackskott” sade partiordförande Antti Rinne till Aamulehti i början av januari.

Senare lovade Rinne att aktiveringsmodellen slopas om och när SDP återvänder till regeringen.

Löftet lär falla i god jord bland de finländare som ser aktiveringsåtgärderna som ett oskäligt straff för de arbetslösa.

Till dem hör de drygt 140 000 personer som undertecknat medborgarinitiativet om att slopa aktiveringsmodellen.

Konkurrenskraftsavtalet och underrättelselagarna ger SDP en knuff

I samband med kommunsektorns löneförhandlingar fick SDP chansen att påminna om de uppoffringar de offentligt anställda gjort till följd av konkurrenskraftsavtalet.

När diskussionen kommer in på arbetslivsfrågor har Rinne som tidigare fackbas en favör i förhållande till många ordförandekolleger.

Socialdemokraterna har även haft en hög svansföring i fråga om de planerade underrättelselagarna.

Regeringen är beroende av SDP:s röster för att driva igenom lagarna i brådskande ordning under pågående regeringsperiod. Det här innebär att allt ljus kommer att vara riktat på SDP då frågan manglas i riksdagen.

Oväntad draghjälp från regeringshåll

Turerna kring vård- och landskapsreformen har gett SDP ytterligare anledning att skärpa tonen mot regeringen.

Nyligen krävde Antti Rinne att EU-kommissionen borde ta ställning till den planerade valfrihetsmodellen innan beslutet klubbas igenom i riksdagen.

En förhandsgranskning av EU skulle innebära att reformen skjuts fram över riksdagsvalet.

I onsdags fick Rinnes socialdemokrater draghjälp från ett aningen oväntat håll då samlingspartisten Elina Lepomäki gick ut med att hon inte tänker rösta för vård- och landskapsreformen i dess nuvarande form.

Lönar det sig att med våld driva igenom ett sådant här förslag? undrade riksdagsledamoten Sirpa Paatero (SDP) på frågestunden i torsdags med hänvisning till Lepomäkis utspel.

Det är många som ställer sig den frågan för tillfället.

Diskussion om artikeln