Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Gröna lådor som räddar liv blir allt mer allmänna i Borgå

Från 2018
Defibrillator i K-citymarket
Bildtext En defibrillator finns i Citymarket i Borgå.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Vad göra om man ser en man eller kvinna plötsligt segna ner på gatan i centrum av Borgå?

Kunskap i första hjälp är en bra utgångspunkt i en sådan situation. Likaså bör man ringa 112.

Om hjälpen dröjer kan man också rusa in i apoteket, köpcentret Lundi eller Citymarket för att få tag i en defibrillator.

Åtminstone på dessa platser i centrum av Borgå finns det eller kommer det att finnas någonting med det lite svåruttalade namnet defibrillator.

Defibrillator i nya apoteket
Bildtext Nya apotekets defibrillator kan bäras i väg i en väska.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Avflimrar flimret i hjärtat

Så vad är då en defibrillator?

Det finns ett annat mera begripligt ord på svenska, nämligen hjärtstartare. Det ordet säger ju precis vad det handlar om, det vill säga en apparat som används för att behandla ett plötsligt hjärtstopp.

Ordet defibrillator kommer från de-fibrillate som betyder ”av-flimra”. När apparaten avger en elstöt så ”av-flimrar” den det flimmer som pågår i hjärtat vid ett hjärtstopp.

Vid en lyckad defibrillering återgår hjärtat till sin normala rytm.

Carina Kontinen med defibrillator
Bildtext Farmaceut Carina Kontinen.
Bild: Yle/Robin Halttunen

Lätt och flyttbar

I Borgå blir dessa defibrillatorer allt mer vanliga. På Nya apoteket har man haft en sådan redan i några år.

- I princip ska vem som helst kunna använda en defibrillator. Det krävs ingen utbildning för att använda den. Man trycker bara på startknappen och sen berättar defibrillatorn hur man fortsätter, säger farmaceut Carina Kontinen på Nya apoteket.

Defibrillatorn är inte bunden till apoteket. Om någon på busstationen mitt emot apoteket får en sjukdomsattack, är det bara att lossa den gröna lådan från väggen och rusa över gatan.

- Det är ju ingen stor och tung låda och det finns till och med en väska som man kan lägga apparaten i och sen bara springa iväg, säger Kontinen.

Satu-Marja Forssell talar om defibrillator i Lundi
Bildtext Varuhuschef Satu-Marja Forssell.
Bild: Yle/Robin Halttunen

En apparat i tiden

Farmaceut Carina Kontinen säger att man har haft ett par fall i apoteket då man i princip hade kunnat använda sig av den, men sjukdomsattackerna var så pass lindriga att det inte var nödvändigt.

Dessutom var ambulansen snabbt på plats.

I kvarteret bredvid Nya apoteket ligger Citymarket och köpcentret Lundi. I Citymarket har man tagit i bruk en defibrillator i början av året.

I köpcentret Lundi kommer man att få en defibrillator de närmaste veckorna.

- Att ha en eller flera defibrillatorer i ett köpcentrum ligger i tiden. Vårt klientel är dessutom i den åldern att risken därför är lite större för sjukdomsattacker i köpcentret. Vi vill ha backup, säger varuhuschef Satu-Marja Forssell.

Har ni haft sådana incidenter?

- Det händer nog med jämna mellanrum att vi är tvungna att kalla på ambulans. Med en defibrillator kan vi reagera snabbare. Det är för vår del både en säkerhets- och en ansvarsfråga, säger Forssell.

Defibrillator i K-citymarket
Bild: Yle/Robin Halttunen

Bra på platser med mycket folk

Fältchef Andreas Ahlfors vid Räddningsverket i Östra Nyland säger att defibrillatorerna har funnits i cirka tio år redan, men att de har börjat bli allmänna först den senaste tiden.

- Det är bra att de dyker upp på platser där det finns mycket folk. För mindre företag kan de dock vara en ganska så stor investering. De är nämligen inte helt billiga, säger Ahlfors.

Räddningsverket har ingen roll då det gäller till exempel defibrillatorernas placering ute i samhället.

- Vilket företag som helst kan skaffa en sådan. Ett register över sådana som har en defibrillator håller på att byggas upp, men det är inte ett tvång att vara med i registret. I Europa finns ett sådant register redan, säger Ahlfors.

Platserna där defibrillatorerna finns är utmärkta med ett vitt hjärta på grönt botten och bokstäverna AED, vilket står för Automatisk Extern Defibrillator. I hjärtat finns en grön blixt.