Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Lider också du av torr hud? Hudläkarens tips hur du klarar av vinterkylan

Från 2018
Kvinna applicerar ansiktsmask.
Bildtext På vintern när det är kallt är det bra att ge sin hud lite extra kärlek bara man inte använder för uttorkande preparat. Milda medel lämpar sig bäst i minusgrader, enligt hudläkaren Carl Kyrklund.
Bild: Mostphotos / Voy

I kallt vinterklimat kryper också hudproblemen fram. Hudläkaren Carl Kyrklund tipsar om hur man kan undvika utslag och röd, kittlande och flagande hud.

– Den här tiden på året händer det ofta att folk kommer till mig och vill visa upp sina hudproblem. Händerna är ett typiskt ställe som lätt utsätts för kyla och där man kan få utslag, säger Kyrklund.

Under februarimånad är atopiskt eksem vanligast i Finland och även psoriasis blir sämre mitt i den smällkalla vintern, enligt Kyrklund. Oktober är en annan månad då hudproblemen ofta blir sämre.

Vad beror det här på?

– Det är många faktorer som gör att huden blir sämre på vintern. Dels så påverkar kylan och ljus gör också huden lite tjockare.

Hudläkare Carl Kyrklund.
Bildtext Vinterväder innebär bråda tider för hudläkaren Carl Kyrklund.
Bild: Lukas Rusk

Var fjärde finländare har haft atopiskt eksem under sitt liv.

― Hudläkaren Carl Kyrklund

Enligt Kyrklund försvarar huden sig mot ultraviolett ljus genom att bli tjockare, vilket gör att huden är tåligare på sommaren då det är ljust.

Luftfuktigheten påverkar också. Huden blir torrare när luftfuktigheten är lägre.

Vilken sorts hudproblem lider finländare av?

– Ju närmare ekvatorn man går så desto mindre atopiskt eksem finns det. Var fjärde finländare har haft atopiskt eksem under sitt liv. I de nordiska länderna är eksem vanligare än i varmare länder. Också acne och psoriasis blir bättre i sommarväder.

"Hudsjukdomar är vanliga"

I veckan har ett av Europas största sjukhus som specialiserar sig på hudsjukdomar öppnats i Helsingfors.

Har vi så mycket hudproblem att det behövs ett så stort sjukhus?

– Hudsjukdomar är väldigt vanliga. Av människor i medelåldern har hälften haft någon hudsjukdom under sitt liv. Hudsjukdomarna är kanske lite fler här än i andra länder i och med vårt klimat. Det är fint att vi har en läkarstation som koncentrerar sig på hudsjukdomar för då kan vi sköta patienterna bättre och vi kan ta in vårdformer som inte andra läkarcentraler har.

Ljusbehandling kan hjälpa

Hur ska man sköta sin hud på vintern för att undvika eksem och andra hudproblem?

– Man ska skydda sig genom att klä sig varmt och försöka se till att man inte är utsatt för kyla. Det är i synnerhet viktigt att skydda händerna. Man ska också undvika att tvätta händerna med tvål om händerna är torra. Då ska man helst bara använda vatten. Man ska också fukta sig ordentligt, det vill säga använda fuktighetssalva.

Ljusbehandling är också ett alternativ om man har eksem.

– Ljusbehandling är en vårdform som man kan få ersättning av Folkpensionsanstalten FPA för och det handlar inte om något solarium. I ljusbehandling är det ett snävt spektrum av solljus som vi ger åt patienten. Det finns en ljusvåglängd som hjälper mot eksem men som inte orsakar problemen som har med ultraviolett ljus att göra.

anonym som tvättar händerna
Bildtext Om huden är torr lönar det sig att tvätta med vatten och undvika uttorkande tvål.
Bild: Yle

Hur illa ska det vara för att man ska kontakta en specialist?

– Om man har utslag eller rodnader eller om huden flagar eller om den kittlar är det bra att kontakta en specialist. Man kan också försöka sköta utslagen med kortisonsalva från apoteket. Om man inte själv får bukt med sina hudproblem så tycker jag att man ska gå till en läkare. Vi har nästan alltid möjlighet att hjälpa.

Enligt Kyrklund går eksem inte bort med bassalva, utan man kan behöva antiinflammatorisk vård för att de ska försvinna.

– Till exempel kortison kan fungera, säger han.

pojke blåser rimfrost
Bildtext Om man vill undvika hudproblem ska man hålla sig varm och skydda huden från kyla.
Bild: Yle

Vad ska man tänka på om man måste gå ut när det är kallt?

– En grej som jag har hört att vissa slalomskidare gör är att de använder puder för det kan skydda huden och det innehåller inget vatten. Det är också viktigt att man håller sig varm. När man kommer in ska man se till att återfukta huden.

Vad ska man absolut inte göra?

– Det finns folk som kanske till och med sköter om sin hud för väl, som använder uttorkande medel som kan torka ut huden mer än de hjälper. Just nu när det är kallt lönar det sig att använda mildare tvätt- och vårdformer.

Diskussion om artikeln