Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Minnesplattan över inbördeskrigets offer avtäcktes i Jakobstad

Från 2018
Uppdaterad 02.03.2018 17:04.
Minnesmärke över arkebuserade.
Bildtext Stadsdirektör Kristina Stenman höll tal och avtäckte minnesplattan.

Hundra år efter skotten i Skata i Jakobstad avtäcktes till slut minnesplattan över de arkebuserad männen. Bronsplattan på Strengbergs fabriksvägg påminner om inbördeskrigets offer.

Stadsdirektör Kristina Stenman höll tal och avtäckte bronsplattan som bär namnen på de män som avrättades den 2 mars 1918. Sex röda och en vit sköts mot fabriksväggen efter en hastigt påkommen ståndrätt på Stadshotellet.

- Jag tycker det är viktigt att vi i Jakobstad minns alla dem som gav sitt liv under Finlands första tid som självständigt land. Det är fint att vi kunde få den här minnesstenen, säger Stenman.

Minnesmärke över arkebuserade.

Stenman säger att plaketten också är en påminnelse om att vi i dag har fred i vårt land och att det som hände 1918 aldrig mer ska få hända. Inbördeskriget har varit en svår sak att tala om säger Stenman.

- Men jag tror att det är viktigt att vi vågar tala om alla delar av självständigheten, säger Stenman.

Minnesmärke över arkebuserade.

Familjemedlemmar på plats

Många människor, flera av dem barnbarn till de män som avrättades fanns på plats. En del lade ner blommor invid plaketten.

För femtio år sedan hade arbetarföreningarna velat hedra minnet av offren genom en minnesplakett. Då stoppade tobaksfabrikens ledning initiativet säger Eero Luomala (Vf) som för några år sedan igen tog initiativ till en minnesplakett.

Eero Luomala.
Bildtext Eero Luomala.

- Fullmäktige godkände genast initiativet men vi beslöt att vänta tills exakt 100 år förflutit, säger Luomala.

Hur känns det då idag att stå här?

- Det känns bra att vi kan prata om vår historia. Arkebuseringarna har varit en svår sak i staden. På 60-talet hade det här varit omöjligt, säger Luomala.

Eero Luomala säger att många äldre kommit fram och tackat honom för hans initiativ. Luomala hoppas också att minnesplattan ska påminna de unga om vad som en gång skedde.

Minnesmärke över arkebuserade.
Bildtext Minnesstenen har fått en mera synlig placering.

För 50 år sedan reste arbetarorganisationerna istället en minnessten i utkanten av Skolparken. Den har stått dold inne bland buskarna. Nu har också den den flyttats till en mera synlig plats.

Efter avtäckningsceremonin hålls ett seminarium i Jakobstads gymnasium. Där medverkar bland andra historieforskare och professor emeritus Heikki Ylikangas och filosofiedoktor Matias Kaihovirta.