Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Jokerit vinna KHL-mästerskapet? ”Känns lite speciellt i år”

Från 2018
Uppdaterad 03.03.2018 12:36.
John Norman, Olli Palola, Jesper Jensen, Pekka Jormakka och Rasmus Rissanen jublar.
Bildtext Jokerit drömmer om Gagarin Cup.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Jokerit inleder slutspelet på lördag då laget drabbar samman med mardrömsmotståndaren Sotji. Den här våren vill jokrarna spela så bra att man inte ska behöva klaga på domarna.

I grundserien var Jokerit KHL:s tredjebästa lag mätt i poäng. Bara CSKA Moskva och SKA S:t Petersburg låg före narrarna.

Tack vare en lyckad säsong får Jokerit inleda på hemmais, men motståndet i den första omgången är allt annat än bekvämt. Sotji har nämligen vunnit sju av lagens åtta inbördes möten under de senaste åren.

Jokerit vann den allra första drabbningen lagen emellan hösten 2014, men efter det har det blivit sju förluster i följd.

– Det var någon som sade igår, jag visste inte att vi inte slagit Sotji ännu, säger Jokeritbacken Jesper B. Jensen som är inne på sin tredje säsong i laget.

– Jag tror det handlar om lite tur att de vunnit alla matcher. Vi måste lita oss själva, ha kul tillsammans och njuta av den här chansen.

Jesper Jensen.
Bildtext Jesper B. Jensen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Hemmafavör väger tungt

I slutspelet krävs det fyra segrar för avancemang. De två första matcherna mot Sotji spelar Jokerit i Helsingfors Arenan där i alla fall Jensen känner sig trygg.

– Hemmafavör betyder allt. Arenan är det bästa stället jag har spelat. Jag njuter varje gång jag kommer ut på isen. Hoppas det kommer mycket folk imorgon och under hela slutspelet.

Jokerit har tagit sig till playoff varje säsong under de fyra åren som laget spelat i KHL. Det var ändå bara den första gången som Jokerit lyckades ta sig vidare från den öppningsomgången.

Den här våren vill narrarnas gå betydligt längre än så.

– Det känns lite speciellt i år. Det är mitt tredje år här och jag känner mig mer säker på att det är nu vi har bästa chansen att vinna. Vi tycker att vi har en reell chans att gå hela vägen.

Jesper Jensen tacklar.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Den stora skillnaden till tidigare år menar Jensen att ligger i lagets bredd.

– Vi har en större trupp och fler spelare som kan hoppa in om någon blir skadad. Sedan har vi några spelare som har levererat jättebra. Eeli Tolvanen har varit riktigt bra, Nicklas Jensen också och Peter Regin. Vi får hoppas att de fortsätter med det.

– Dessutom har vi njutit av att resa och av att vara tillsammans. Det är nyckeln och det kan man se på isen också.

Domarna ska inte få avgöra

Jokerits andra Jensen, det vill säga Nicklas Jensen, är inte heller rädd att tala högt om var målsättningarna ligger.

– Gagarin Cup är ett realistiskt mål, helt klart. Vi har ett tillräckligt bra lag för att gå hela vägen, vi måste bara spela på den nivån som vi vet att vi kan spela, säger anfallaren.

Nicklas Jensen jublar.
Bildtext Nicklas Jensen var Jokerits effektivaste spelare i grundserien med sina 19 mål och 18 assist.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Under Jokerits tid i KHL har det ofta talats om att Jokerit inte tillåts nå framgång. Man har misstänkt att det är senast domarna som sätter stopp för Jokerits framfart om laget skulle nå långt i slutspelet.

Speciellt i matcher mot storklubben SKA han domararbetet ibland höjt en hel del ögonbryn, i alla fall i Jokeritlägret.

Nicklas Jensen betonar ändå vikten av att sköta det egna arbetet så bra att det inte ska finnas utrymme att gnälla på domarna om det går snett.

– Varje detalj är viktig, vi måste ha bättre fokus på allting. I playoff handlar det om en ny nivå. Vi har inte råd att tappa fokus på grund av domarna eller något sådant. Vi måste spela så bra att vår framgång inte hänger på domsluten, slår Jensen fast.

Jokerit och Sotji möts i Helsingfors på lördag och på söndag. De två följande matcherna spelas i Sotji på tisdag och onsdag.

Diskussion om artikeln