Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya ryska tävlingen: Vad ska Putins domedagsmissil heta? På förslag Sanktionen och Rocket McRocketface

Från 2018
Vladimir Putin
Bildtext Efter det kraftiga talet till nationen tidigare i veckan kommer försvarsministeriets namntävling som en perfekt PR-kupp för president Vladimir Putin.
Bild: EPA/ MIKHAIL KLIMENTYEV/RIA NOVOSTI/K

En bestyckad kärnvapenmissil, en undervattensrobot och ett laservapen. Tre saker som naturligtvis ska ha ett namn, säger Rysslands försvarsministerium, och vem är bättre på att välja namn än folket?

President Vladimir Putin höll tidigare i veckan sitt tal till nationen, ett tal som innehöll direkta hot mot omvärlden och skryt om Rysslands vapenarsenal och dess nya tillskott.

Som en bisarr fortsättning på Putins hotfulla vapental startade det ryska försvarsministeriet bara några timmar senare en tävling, där folk får skicka in förslag på namn på landets tre nyaste och händelsevis icke namngivna vapen.

Bland förslagen på namn för missilen finns Sanktionen, ett namn som inte behöver förklaras, och Kraken, efter det mytomspunna sjöodjuret.

Lasern föreslås bland annat heta Cyklopen medan laservapnet har fått förslag som Liberala tårar.

Deltagare bekanta med den misslyckade, brittiska namntävlingen för ett arktiskt forskningsskepp, som resulterade i det refuserade namnet Boaty McBoatface, passade på att föreslå Rocket McRocketface och andra variationer på det som nu blivit ett populärt internetfenomen.

"Måste hedra våra fallna krigare"

Ett av de första namnen som kom in var Volodya, som ungefär kan översättas till "lille Vladimir". Det förslaget kom från högsta chefen på ryska, statliga mediebolaget RT, Margarita Simonyan.

Enligt uppgifter från AP har också tjetjenske diktatorn Ramzan Kadyrov kommit med ett namnförslag. Diktatorn föreslår Palmyra, efter att ryska flygbomber hjälpte återerövra den legendariska staden från Isis.

- Missilen borde hedra våra i Syrien fallna krigare. Rysslands seger i Palmyra betydde en vändpunkt i kriget mot Isis, lär Kadyrov ha sagt.

Portalen för namntävlingen fick in 63000 namn under de 17 första timmarna, enligt ryska tidningen RBC. Ungefär en tiondel uppges ha kommit från andra länder än Ryssland.

Källor: Yle Uutiset, AP, Vice News

Diskussion om artikeln