Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vinterstormar håller amerikanska östkusten gisslan: "Det blir en storm vi aldrig glömmer"

Från 2018
Scituate, Massachusetts, har drabbats hårt av stormen och högt vatten.
Bildtext USA:s östkust, och speciellt de delstater som utgör New England, är i stormens järngrepp. I kuststaden Scituate, Massachusetts, har stormen slagit hårt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Medan Europa tampas med sibirisk kyla och snömassor har USA:s östkust och speciellt Massachusetts greppats av en livsfarlig vinterstorm. Åtminstone fem personer har omkommit.

Trots en lekfull inledning på den sibiriska vintern genom snöbollskrig på Petersplatsen har köldvågen i Europa krävt tiotals dödsoffer, samtidigt som Arktis har plusgrader. Och nu drabbas också USA av extremt vinterväder.

Enormt kraftiga vindar – 37 meter per sekund uppmättes vid Cape Cod i Massachusetts som mest – har lett till att fem personer har dött av fallande träd.

Det är bara början, befarar myndigheterna. Stormen har dragit in snökaos över hela nordöstra USA. 1,6 miljoner hushåll är enligt uppskattningar utan elektricitet, och stora områden evakueras.

Nationella vädertjänsten NWS i Boston har kallat stormen en liv- och dödsituation, och Massachusetts guvernör Charlie Baker twittrade på fredagen att de som inte evakuerat sig från de drabbade områdena bör göra så omedelbart.

Översvämningsrekord två i Boston

Stormen förväntas bedarra under veckoslutet. NWS i New York konstaterade på fredagen att det är en storm som inte kommer att glömmas bort.

Stormen befarasresultera i en förödande översvämning i Bostonområdet. Det skulle vara stadens andra jätteöversvämning den här vintern.

Meteorologer understryker att de extrema väderförhållandena tydligt har ökat de senaste decennierna.

Översvämningen i januari slog ett rekord från år 1978. 13 av de mest förödande översvämningarna har skett på 2000-talet.

Diskussion om artikeln