Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

I 200 år har träsnideriet levt vidare i Jurva – men nu slåss konsten för sin framtid

Från 2018
Uppdaterad 14.03.2018 14:33.
Yle Nyheter: Träsniderikonst i Jurva i södra Österbotten - Spela upp på Arenan

Orten Jurva i södra Österbotten har en lång historia av träsniderikonst. I 200 år har man tillverkat möbler och i hundra år har man utbildat både hantverkare och konstnärer i dekorativt träsnideri. För fyra år sedan stängdes skolan av utbildningspolitiska orsaker. Konstnärer på orten kämpar nu för att kunskapen inte ska försvinna.

Konstnären Mikki Paajanen har bott i Spanien, Brasilien och Esbo, men de senaste 25 åren har han arbetat med träsnideri i Jurva. Först som studerande och sedan som lärare.

När träsnideriutbildningen lades ner blev han arbetslös, men inte sysslolös. Han har tillsammans med sina kolleger grundat föreningen Jurva school för att värna om träsnideriet som konstform.

målningar
Bildtext Mikki Paajanen inleder sina verk med att måla. Hans tavlor är som filmer med många olika berättelser.
Bild: Heidi Finnilä

Paajanen är bekymrad över hur det går för det kunnande som funnits och den utveckling i dekorativ träsnideri som utvecklats på orten. Men han har en positiv attityd och tror på att livet bär. Hans största önskan är att få unga att tro på någonting.

- För många kan det vara svårt att tro på en Gud eller på någon med skägg som hade en son och allt det där. Jag tycker att det är en mycket lustig saga, säger Paajanen.

För Mikki Paajanen är Gud kärlek och han önskar att också andra tror på kärlek.

- De flesta har kanske blivit besvikna och så, men när dagen är till ända, så är man nog där i sin säng och tänker att någon dag vill jag känna den där brinnande kärleken igen, förklarar Paajanen.

Att tro på en Gud eller på någon med skägg som hade en son och allt det där. Jag tycker att det är en mycket lustig saga

Mikki Paajanen

Paajanen brukade som barn besöka kyrkan i Spanien och beundra alla fina tavlor som fanns där. Han tycker att det är synd om de finländska barnen som inte har något spännande att titta på när de sitter i kyrkan och lyssnar på en predikan som de inte förstår någonting av.

träsnideri
Bildtext Mikki Paajanen snider helst i björk.
Bild: Heidi Finnilä

När Mikki Paajanen promenerade in i kyrkan i Jurva blev han förtjust i väggtexten Herran pelko on viisauden alku övers. Herrens fruktan är vishetens begynnelse. Texten var i gotisk skrift och bokstaven k såg ut som ett t.

- Eftersom Gud för mig är kärlek, läste jag: Rakkauden pelto on viisauden alku. Och jag tänkte att vilken härlig kyrka! Kärlekens äng är grunden till visdom på det här stället, skrattar Paajanen.

Kärlekens äng är grunden till visdom på det här stället!

Mikki Paajanen

Paajanen fick i uppdrag att göra ett konstverk till kyrkan i Jurva. Hela byn engagerades i Kärlekens väg, ett levande konstverk som får nya droppar i sitt träd varje gång ett barn döps i församlingen. Den finaste responsen har kommit från församlingens barn som gömmer små brev till konstnären inne i konstverket.

- Det var mycket viktigt för mig. Min idé var uttryckligen att barnen skulle få någonting nytt, säger Paajanen.

Kärlekens väg i Jurva kyrka kryllar av färggranna bilder och också hedniska berättelser om fornnordiska gudar. Paajanen är särskilt förtjust i berättelsen om Odin som offrade sitt högra öga till gudarna för att förstå allting.

träsnideri
Bildtext .
Bild: Heidi Finnilä

- Högra ögat offrades därför att den representerar vår logik. Gudarna ville att Odin bara skulle ha sin intuition och förstå allting intuitivt. När han slängde sitt högra öga i källan förstod han allt, berättar Paajanen.

Men var det helt okej för kyrkan att du har hedniska gudar i ditt konstverk?

- De förstod inte genast och några fick veta det lite senare. Jag är som de stora konstnärerna i Sixtinska kapellet att jag sätter dit vad jag vill, säger Paajanen.

schamantrummor
Bildtext Juha Järvinen är van att posera för journalister från hela världen och berätta om försöket med medborgarlön.
Bild: Heidi Finnilä

Mikki Paajanens kollega Juha Järvinen har på kort tid blivit världsberömd på grund av att han hör till de få som får vara med om medborgarlönsprojektet. Journalister från hela världen åker till Jurva för att intervjua Järvinen som lyfter medborgarlön och har fått i gång sin business med schamantrummor. Schamanismen trendar i hela världen just nu och trummorna verkar gå åt som smör.

Järvinen får beställningar från både konstsamlare och personer som är intresserade av schamanism. Själv är han intresserad av både andlighet och schamanism, men när han tillverkar trummor är hans fokus på hantverket och den konstnärliga utformningen. Varje trumma är unik och varje trumma säljs ofta innan den är färdig.

schamantrummor
Bildtext Det tar lång tid att tillverka en schamantrumma och varje trumma är unik.
Bild: Heidi Finnilä

Mikki Paajanen och Juha Järvinen hoppas att schamanboomen leder till att andra konstnärer vill lära sig att tillverka trummor, så att undervisningen i träsnideri kunde fortsätta i den här formen i Jurva.

De vill erbjuda möjligheten för folk att komma till Jurva och bygga tummor.

- Man får komma hit och laga sin egen trumma. Så får man måla den med färger som man vill och former som man vill och lära sig lite om träsmidande, säger Paajanen.

Överlevnadskamp för 200 år av träsnideri i Jurva - Spela upp på Arenan

Juha Järvinen filmade när Kärlekens väg blev till i Jurva kyrka.