Stora demonstrationer i Slovakien efter journalistmord – soppa kokad på kalabriska maffian och korruption
Journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kušnírová mördades i söndags. Orsaken tros vara en artikel Kuciak jobbade med och spåren leder till Italien och maffian.
Tiotusentals slovaker marscherade på fredagskvällen runtom i landet för att hedra Kuciak och Kušnírová som sköts i sitt hem utanför huvudstaden Bratislava i söndags.
I Bratislava deltog åtminstone 20 000 personer i demonstrationerna, som samtidigt var en protestaktion mot korruptionen i landet.
Politiker i Slovakien har anklagats för utbredd korruption. Under minnesmarschen i Bratislava passade ändå den slovakiske presidenten Andrej Kiska på att försöka lugna ner situationen.
- Jag är här för att hedra två unga människor, Ján och Martina. I dag är det inte fråga om politik, utan om minnen. Respektera dem med en tyst minut, sade Kiska till folkmassorna.
Maffiathriller med otäcka effekter
Motivet till dådet är inte klart, men teorier finns och vissa är trovärdigare än andra. Ján Kuciaks sista journalistiska jobb handlade om korruptionen i landet och han hade utrett italienska kopplingar.
Kuciak lär ska ha undersökt kopplingar mellan slovakiska aktörer, EU-finansierade projekt i Slovakien och italienska maffian – och inte vilken maffia som helst, utan den kalabriska 'Ndrangheta.
'Ndrangheta har kallats en dödligare variant av den mer berömda sicilianska Cosa Nostra och har de senaste åren misstänkts för att tvätta pengar på holländska blommarknader, sälja vapen till IS och distribuera sydamerikanskt kokain till Europa. Och nu för mord på slovakiska journalister.
De anklagas också för att suga ut hela Syditalien och utnyttja den stora migrantpopulationen som slavarbetare.
Polisens utreder nu om maffian utfört eller beställt mordet på Kuciak. Misstankarna är så starka att slovakisk polis grep tio italienska affärsmän för dådet.
De misstänkta släpptes ändå på lördagsförmiddagen.
En annan teori är att mordet har att göra med en artikel om skattesmitning som Kuciak arbetat med en längre tid.
"Rättvisa måste skipas"
Martina Kušnírová begravdes i sin hemstad i norra Slovakien på fredagen. Kuciak begravs på lördag.
Reportrar utan gränser kommenterade efter mordet att en journalisfientlighet för tillfället präglar Visegradländerna Slovakien, Tjeckien, Polen och Ungern. På fredagen varnade organisationen för att attityderna försätter journalister i livsfara.
Bland annat har premiärministern Robert Fico kallat journalister för "smutsiga slovakfientliga horor".
EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans tweetade på måndag om sin oro för mediernas frihet i Europa. Timmermans krävde att rättvisa skipas och påpekade att en fri press är en förutsättning i en demokrati.
Analytikern Milan Zitny säger till AP att morden placerar Slovakien i samma grupp som "odemokratiska" länder som Ukraina och Ryssland, där han menar att mord på journalister är vardagsmat.
De slovakiska myndigheterna ser ändå allvarligt på fallet.
- Vi kommer inte att spara på krafterna då vi utreder den här kriminella handlingen och sätter förövarna bakom lås och bom, säger den slovakiska utrikes- och Europaministern Ivan Korčok enligt AP.