Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irakier lämnar Finland för Frankrike - de vill inte höra talas om Finland längre

Från 2018
Uppdaterad 05.03.2018 13:05.
Asylsökande flyr till Europa.

Sedan 2015 har över sextusen asylsökande försvunnit från asylsystemet i Finland. Polisen vet att ungefär hälften av dem har begett sig till Europa. Då de inte har fått asyl i Finland har de rest vidare till ett annat EU-land i hopp om att få stanna där.

I en stad i Frankrike finns ett trettiotal irakier som har fått negativt asylbeslut i Finland. De hoppas kunna lämna in en ny asylansökan i Frankrike.

De har tagit tåg och buss samma väg som de kom till Finland. Först över gränsen från Torneå till Haparanda, sen vidare söderut genom Sverige och Danmark.

En del har vänner och släktingar längs med vägen som hjälpt dem. De har erbjudit dem husrum och kört dem en bit på vägen.

I Frankrike fick nästan 80 procent av irakierna asyl år 2016, i Finland endast tjugo procent.

Helsingin Rautaientorilla irakilaisten ja Afganilaisten turvapaikanhakijoiden telttakylä maaliskuu 2017
Bildtext Irakiern som flydde till Frankrike deltog i aktivt i demonstrationerna mot asylpolitiken i Finland.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

- Vi har det bra här. Snart ska vi träffa de franska migrationsmyndigheterna för en första intervju, säger en irakier som Svenska Yle når per telefon i en stad några timmar utanför Paris.

Vi kommer överens om en intervju med mannen men han backar i sista stund. Hans hustru vill inte att han ställer upp. Det är mycket som står på spel för familjen och de vill inte höra talas om Finland längre.

- Finland beslöt att Irak är tryggt för oss. Det är helt galet, vi kan inte återvända till Irak, säger mannen.

Han är inte längre endast rädd för att familjen ska bli skickad tillbaka till Irak utan också för att familjen ska skickas tillbaka till Finland.

Det är också de andra irakierna som flytt till samma franska stad som han. Ingen vill ställa upp på intervju.

De är rädda för att det ska komma fram att de har varit i Finland.

Två syriska kvinnliga flyktingar.
Bild: EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Enligt Dublinförordningen ska det inte vara möjligt att påbörja asylprocessen på nytt i ett annat EU-land efter att man har fått ett negativt asylbeslut.

Asylsökande ska skickas tillbaka till det land där de först lämnat in sin asylansökan.

Vi hoppas att samma ska hända oss. Att vi ska få en ny chans i Frankrike och att vi inte ska bli skickade tillbaka till Finland

irakier som flytt från Finland till Frankrike

Frankrike har ändå inte alltid skickat tillbaka personer trots att det kommit fram att de redan gått igenom asylprocessen i Finland.

Det är det här som irakierna nu hoppas på: att Frankrike inte skulle tillämpa principen genom att skicka dem tillbaka till Finland där de först sökte asyl.

I ett uppmärksammat fall som Hufvudstadsbladet rapporterade om stoppade en fransk domstol återsändningen av en irakier till Finland.

I normala fall skulle irakiern ha blivit skickad tillbaka till Finland men domstolen hänvisade till svårigheterna för irakier att få skydd i Finland och risken att bli avvisad till Irak.

Franska domstolar har beslutat lika i två andra fall som gällt Sverige och Norge. Sveriges radio rapporterar om att flera afghaner som fått negativt asylbeslut i Sverige har kunnat påbörja en ny process i Italien.

- Vi hoppas att samma ska hända oss. Att vi ska få en ny chans i Frankrike och att vi inte ska bli skickade tillbaka till Finland, säger irakiern per telefon från Frankrike.

Nu i dagarna är det tre stycken som är på väg. Vi hjälper dem med pengar och det finns några irakier här som hjälper med researrangemangen.

anonym hjälparbetare

Flyktingorganisationer i Frankrike bekräftar till Svenska Yle att det kommit irakier och afghaner från de nordiska länderna till Frankrike.

Organisationen France terre d'asile säger ändå att när det kommer fram att den asylsökande redan har fått sitt ärende behandlat i ett annat EU-land blir personen skickad tillbaka i enlighet med Dublinförordningen.

Om enstaka franska domstolar bestämt annorlunda tror flyktingorganisationen att det handlar om enskilda fall och inte om en linjeändring i Frankrike.

Ett system för att komma bort från Finland

Hjälparbetare och aktivister i Finland som tidigare hjälpt asylsökande med mat, husrum och rättsprocesserna hjälper dem allt oftare numera med att komma bort från Finland för att försöka få asyl i ett annat europeiskt land.

- Det finns ett system för det här. Vi är en länk i systemet, säger en flyktingvän och hjälparbetare som Svenska Yle har varit i kontakt med.

Också hon vill vara anonym eftersom ämnet är så känsligt. I kväll ska hon träffa en irakier som är på väg till Europa för att ge åt honom pengar. Resan ner till Frankrike kostar ett par hundra euro, berättar hon.

- Nu i dagarna är det tre stycken som är på väg. Vi är många som har samlat in pengar åt dem och det finns några irakier här som hjälper med researrangemangen. De har koll på rutten, på vilka bussar och tåg det lönar sig att resa med. De ritar kartor åt dem så att de hittar rätt.

Fyra invandrare står vid en sjö och matar två svanar.
Bildtext Flera av dem som åkt vidare till Europa är barnfamiljer.
Bild: Mostphotos

- Många är väldigt nervösa. Vi har ibland inhyst någon familj på vår sommarstuga tills de har fått allt ordnat. De har inte vågat stanna i sin bostad efter att de har fått det sista negativa beslutet. De har varit så rädda för att polisen ska komma och fara iväg med dem.

Enligt Svenska Yles uppgifter har flera av irakierna som flytt till Frankrike kunnat påbörja en ny asylprocess. Men det finns också de som inte har lyckats ta sig in i systemet, som tvingas leva som papperslösa i Frankrike.

- De säger att det är i alla fall bättre väder där om man tvingas sova utomhus.

Domstolsbeslutet i Frankrike kritik mot Finlands asyllinje

Den franska domstolens beslut har fått flyktingorganisationer, akademiker och bland andra riksdagsledamoten Ville Niinistö från De gröna att kritisera Finlands asyllinje för att vara för strikt.

Enligt Niinistö kan man dra slutsatsen att Finland har en betydligt striktare linje än andra EU-länder och att Finland inte tar sitt ansvar då det gäller att ge skydd åt de behövande.

Vid Migrationsverket säger resultatsområdeschefen Mikko Montin att han endast känner till det här ena fallet där en fransk domstol har ansett att en irakier inte ska skickas tillbaka till Finland.

- Jag vill inte kommentera fallet, men enligt Dublinförordningen har en stat rätt att ta ett fall till ny behandling även om en stat inte har en skyldighet att göra det, säger Mikko Montin.

Det är ändå osannolikt att en stat gör det eftersom hela det europeiska asylsystemet bygger på att fallen behandlas endast i en medlemsstat.

Nuoria maahanmuuttajataustaisia naisia.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Enligt Montin tillämpar EU-länderna i hög grad Dublinförordningen. Från Frankrike har över 250 irakier skickats tillbaka till Finland sedan början av 2017.

Den hjälparbetare som Svenska Yle har talat med säger ändå att ingen av de som hon har hjälpt bort från Finland har skickats tillbaka. En del av dem har varit i Frankrike redan i över ett år.

- Det här ger dem som har fått negativt asylsbelut i Finland nytt hopp. Hopp om att det någonstans finns ett land som kanske vill ha dem.