Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uruguay bötfäller UPM för miljöbrott – omstridda cellulosafabriken i rampljuset igen

Från 2018
UPM:s cellululafabrik i Uruguay
Bildtext Cellulosafabriken Fray Bentos får böter för utsläpp i Rio Uruguay.
Bild: UPM

Skogsföretaget UPM:s cellulosafabrik Fray Bentos har förorenat Uruguayfloden och för det blir det böter på 640 000 pesos.

Det berättade ansvariga ministern Eneida de Léon på fredagen.

Bötessumman motsvarar drygt 18 000 euro och innehåller två förseelser. Fabriken har överskridit tillåtna värden av både fosfor och fasta partiklar, säger de Léon.

Uruguayfloden undersöks regelbundet och utsläppen upptäcktes i en rutinkontroll. Enligt myndigheter har utsläppen från UPM:s fabrik hittills hållit sig inom gränserna.

Tidningen El Observador skriver att UPM har meddelat att verksamheten ses över så att utsläppen inte händer igen.

Kontroversiell fabrik kan få ett syskon

Fabriken Fray Bentos har i ett decennium upprört miljöaktivister. Den byggdes av skogsindustriförbundet Metsäliitto efter en omtvistad överenskommelse med Uruguays regering.

Den stod klar 2007. UPM köpte den 2009.

Argentina ilsknade till eftersom fabriken enligt dem gick emot ett avtal från 1975 om att flodbanken vid Rio Negro ska stå orörd om inte båda länderna går med på motsatsen.

Uruguayanska Rio Negro (inte att förväxla med Latinamerikas tio andra floder med samma namn) flyter ihop med Uruguayfloden i södra Uruguay och det partiet utgör ländernas gräns.

Internationella domstolen i Haag friade 2010 Uruguay och fabriken, men frågan är ännu känslig.

UPM har tillstånd att bygga en till cellulosafabrik i Uruguay. Tillståndet gäller för staden Paso de los Toros. Om UPM låter bygga den kommer den enligt planerna vara världens största cellulosafabrik.