Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

80 000 euro för nytt katthus i Vasa

Från 2018
Uppdaterad 05.03.2018 09:31.
Katthuset i Vasa
Bildtext Nu ska katterna på Vasa katthus få ett nytt hem. Men var det hemmet finns är inte klart än. Arkivbild från Vasa katthus.
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Insamlingen för Vasa katthus nådde över alla förväntningar. När insamlingen avslutades på lördagen hade föreningen Hemlösa katters vänner fått in 80 300 euro. Målet på 50 000 spräcktes med marginal.

- Vi är jätteöverraskade och glada. Vi trodde inte att det skulle bli en sådan summa då vi startade kampanjen, säger Anna-Liisa Uusikylä som i många år engagerat sig i katthuset på Brändö.

Anna-Lisa Uusikylä
Bildtext Anna-Liisa Uusikylä
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Nu inleds jakten på ett nytt hus för de hemlösa katterna. Det nuvarande katthuset står på Brändö och är fallfärdigt. Hela verksamheten var hotad och därför drog man igång en insamling.

- Det är egentligen nu som svårigheterna börjar. Det är svårt att fatta ett beslut. Det finns tre möjligheter. Om staden har något att erbjuda så tar vi gärna emot om det är ett bra ställe. Annars måste vi söka på marknaden om det finns något hus till salu och då måste vi ta lån från banken. Eller så köper vi en tomt och låter bygga ett hus åt oss, säger Anna-Liisa Uusikylä.

Uusikylä säger att det nya katthuset inte nödvändigtvis behöver finnas på Brändö men det behöver vara nära centrum. Anledningen till det är att många av de frivilliga som tar hand om katterna bor i centrum och har inte tillgång till bil.

Katthuset håller på att falla ihop

En tickande bomb, så beskrev ordförande Kirsti Koivula katthuset i Vasa när Yle Österbotten pratade med henne i slutet av januari.

Huset är mögligt, rören är rostiga, trappan faller i bitar och väggarna är trasiga. Trånga utrymmen, bristande belysning och dålig inomhusluft försvårar arbetet.

Katthuset i Vasa hjälper varje år 300 katter att få ett nytt hem. I januari bodde 200 katter i katthuset på Brändö som föreningen hyr av Vasa stad.

Föreningen har i flera år försökt få staden med på noterna att renovera huset, men staden har inte gett det bidrag föreningen ansett att man behövt få.

1 625 personer deltog i insamlingen för Vasa katthus.

Artikeln uppdaterad 4.3.2018 klockan 11.42 med kommentarer av Anna-Liisa Uusikylä.

Diskussion om artikeln