Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra mexikanska poliser misstänks ha sålt kidnappade italienare – erkänner "affär" med Jaliscokartellen

Från 2018
Uppdaterad 04.03.2018 21:22.
Raúl Sánchez, åklagare i delstaten Jalisco, informerade på lördagen mexikansk tid om att fyra poliser erkänt kidnappningen av tre italienska män.
Bildtext Raúl Sánchez, åklagare i delstaten Jalisco, informerade på lördagen mexikansk tid om att fyra poliser erkänt kidnappningen av tre italienska män.
Bild: EPA/Carlos Zepeda

Myndigheterna i delstaten Jalisco har inlett en förundersökning efter att fyra poliser erkänt att de fört bort tre italienska män och överlämnat dem till områdets ledande auktoritet, drogkartellen CJNG.

Sextioåriga Raffaele Russo, hans son Antonio och hans systerson Vincenzo Cimmino försvann den 31 januari i jordbrukarstaden Tecalitlán. Det är oklart varför de tre männen från Neapel befann sig i området.

Enligt Jaliscos statsåklagare Raúl Sánchez sålde de billiga lantbruksmaskiner och generatorer som de marknadsförde som högkvalitativa.

Poliserna som misstänks för brottet, som de erkänt, antas ha kidnappat italienarna och sålt dem till den regionala kartellen, Cártel de Jalisco Nueva Generación, för en summa på 43 euro.

Paralleller till 2014

"Jaliscos nya generation" har stort inflytande i delstaten och är känd för att vara våldsam, och inte rädd för att angripa säkerhetsstyrkor.

Kartellen specialiserar sig på bland annat opium och marijuana, och uppskattas vara värd flera miljarder euro.

Mexikansk media har dragit paralleller med försvinnandet av 43 studerande i staden Iguala 2014. Då var statsåklagarens misstanke att de hade förts bort av korrumperad polis, överlämnats till kriminella som i sin tur mördat dem och bränt upp kropparna.

Efter de tre italienska männens försvinnande för drygt en månad sedan skickades hela Tecalitláns poliskår på omskolning, men många tror att myndigheterna ville skydda poliserna från kartellernas utpressningshot.

Källa: BBC, la Jornada

Korrigering: 43 miljoner euro rättades till 43 euro.

Diskussion om artikeln