Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Väyrynen: Kuppförsök i Medborgarpartiet

Från 2018
Uppdaterad 04.03.2018 15:07.
Henkilökuva
Bildtext Sami Kilpeläinen och Paavo Väyrynen
Bild: mikko koski/yle

Smutskastningen inom Medborgarpartiet fortsatte också på söndagen. Partiets avsatte grundare, Paavo Väyrynen, anklagar de nya ledarna för kuppförsök.

Lördagen präglades av möten och skuggmöten i Uleåborg, där två klickar inom partiet möttes på skilda håll.

På årsmötet beslöt partiet att avsätta Paavo Väyrynen, bland annat med motiveringen att han använt partiets medel för egna syften.

Väyrynen var inte sen att reagera. Tillsammans med sin stödtrupp ordnade han samma dag ett skuggmöte på hotell Lasarus i Uleåborg, och utnämnde en styrelse för partiet, och sig själv till ordförande.

Medierna informerades om de olika turerna per e-post - och det har fortsatt också i dag.

Vill inte ha Väyrynen i partiet

Medborgarpartiet under ledning av ordföranden Sami Kilpeläinen och viceordföranden Piia Kattelus säger i söndagens pressmeddelande att det nu är slut med de "väyrynenska metoderna" inom partiet .

Nu ska det satsas på frågor som berör vanligt folk, säger man.

Väyrynen själv hade lovat mer information om hur han tänker vid en presskonferens på måndagen, men kom ändå med ett utförligt meddelande till pressen på söndagen.

Väyrynen: Kuppförsök pågår

Medborgarpartiet är utsatt för ett kuppförsök, skriver Väyrynen.

Försöket att ta över makten leds av Piia Kattelus. Sami Kilpeläinen är den som måste göra smutsjobbet och vara ansiktet utåt, förklarar Väyrynen. Med finns också styrelsemedlemmen Tuula Komsi.

Sami Kilpeläinen och Piia Kattelus från Medborgarpartiet
Bildtext Ordföranden Sami Kilpeläinen och viceordföranden Piia Kattelus
Bild: Medborgarpartiet

- Kilpeläinen och Kattelus kom in i partiets ledning då jag trädde åt sidan för att delta i presidentvalskampanjen. Sedan dess har de försökt kapa åt sig makten.

Det senaste dygnets händelser i Uleåborg beskriver Väyrynen som mycket röriga.

- Det årsmöte där jag avsattes ordnades avsiktligt vid ett tillfälle då jag inte kunde vara på plats. Också i övrigt var mötet sammankallat på ett olagligt sätt, säger han.

Väyrynen: Jag har lånat partiet stora summor

Väyrynen anklagades i går för att ha missbrukat Medborgarpartiets medel under sin valkampanj.

- Det stämmer inte - tvärtom har jag lagt ut pengar ur egen ficka för att betala partiets räkningar. Jag tvingades låna 42 000 euro till valmansföreningen och finansiera min valkampanj med 38 000 euro. Dessutom tvingades jag låna partiet 4 800 euro i slutet av april för räkningar som höll på att gå till utmätning.

Väyrynen säger att Sami Kilpeläinen inte skötte partiets ekonomi överhuvudtaget, trots flera uppmaningar.

Med sitt agerande nu vill Kattelus och Kilpiläinen flytta fokus från deras egna tillkortakommanden - men de kommer inte undan, dundrar Väyrynen.

Yle fick tag på Piia Kattelus på söndag eftermiddag.

- Det Väyrynen säger stämmer inte alls, säger hon. Jag hoppas att varje förnuftig människa inser att Väyrynen talar osanning. Jag begriper inte att han kan sänka sig till den här nivån.

Medborgarpartiets ordförande Kilpeläinen intygar att partiet har handlat enligt gällande lagar och regler.

Diskussion om artikeln