Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen hjälp till östra Ghouta idag heller - FN talar om "oacceptabel kollektiv bestraffning"

Från 2018
Uppdaterad 04.03.2018 16:41.
Barn som sårats i granateld vårdades på en klinik i staden Douma, östra Ghouta, på lördagen 3.3.2018.
Bildtext Barn som sårats i granateld vårdades på en klinik i staden Douma, östra Ghouta, på lördagen 3.3.2018.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Trots förra veckans FN-resolution om vapenvila i Syrien har våldet trappats upp i belägrade östra Ghouta. Hjälporganisationerna hade hoppats på Assadregimens klartecken för en hjälpkonvoj in i enklaven på söndagen, men lastbilarna tycks bli stående.

Den syriska regimens artilleri och flygvapen fortsätter att pumpa granater och bomber över dem rebellhållna enklaven östra Ghouta, öster om huvudstaden Damaskus. Regeringsstyrkorna får flygunderstöd av det ryska flygvapnet.

Enligt FN:s siffror har nästan 600 människor dödats och över 2 000 skadats i anfallen sedan den 18 februari då offensiven inleddes. Andra källor uppger ännu högre siffror.

Ett sårat barn vårdas på kliniken i Douma på lördagen.
Bildtext Ett sårat barn vårdas på en klinik i Douma på lördagen.
Bild: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

- Istället för en nödvändig frist, fortsätter vi att se mera strider, mera dödande, nya oroande rapporter om hunger och bombade sjukhus, säger FN:s regionala humanitära samordnare, Panos Moumtzis.

- Den här kollektiva bestraffningen av civila är helt enkelt oacceptabel.

Moumtiz tillade också att många civila i huvudstaden Damaskus dödas av granatbeskjutningen som fortsatt från rebellerna i östra Ghouta.

Ingen hjälpsändning idag heller

På lördagen uppgav FN:s barnfond Unicef att man fått signaler om att Assadregimen skulle ge grönt ljus för en hjälpkonvoj in i östra Ghouta idag.

FN och flera hjälporganisationer har över 40 lastbilar startklara med mat och mediciner som kunde täcka de mest akuta behoven för minst 90 000 av de uppskattningsvis 400 000 civila i det belägrade området.

FN-källor uppger för nyhetsbyrån Reuters att tillståndet från syriska myndigheter uteblivit också på söndagen.

En syrisk man väntade på vård på kliniken i Douma på fredagen 2.3.2018.
Bildtext En syrisk man väntade på vård på kliniken i Douma på fredagen 2.3.2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

I mitten av februari släpptes en liten hjälpkonvoj in i östra Ghouta med akut hjälp till ungefär 7 200 hjälpbehövande. Det var den första internationella hjälpkonvojen på flera månader.

Vapenvila eller korta "humanitära eldupphör"?

För en vecka sedan godkände FN:s säkerhetsråd en resolution om en 30 dagars vapenvila i Syrien, men den har alltså inte hållit.

Regimstyrkornas bombardemang mot staden Hamouria, östra Ghouta, på lördagen.
Bildtext Regimstyrkornas bombardemang mot staden Hamouria, östra Ghouta, på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland har istället efterlyst dagliga, fem timmar långa "humanitära elduppehåll" för evakueringar och hjälpsändningar.

Både Ryssland och den syriska armén hävdar att rebeller beskjuter de så kallade "humanitära korridorerna" och hindrar att civila tar sig ut ur det belägrade området.

Den syriska armén anklagade också på söndagen rebellerna för att använda civila som "mänskliga sköldar".

En rysk militärpolis, står mellan porträtt av Rysslands president och Syriens president, vid en vägspärr i Wafidiin. Vägspärren finns i utkanterna av Damaskus på vägen mot östra Ghouta.
Bildtext En rysk militärpolis, står mellan porträtt av Rysslands president och Syriens president, vid en vägspärr i Wafidiin. Vägspärren finns strax norr om östra Ghouta.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hjälporganisationer menar att elduppehållen är för korta för att man ska kunna genomföra evakueringar och att civila eventuellt inte vågar lämna Ghouta om evakueringarna inte övervakas av andra än Ryssland och den syriska armén.

Hundratals människor flyr inom enklaven

Istället för en flykt ut ur östra Ghouta pågår en intern flyktingvåg som bäst.

Syriska människorättsobservatoriet och nyhetsbyrån AFP:s korrespondent uppger att hundratals människor har flytt från de de sydöstra delarna av enklaven, där regimstyrkornas markoffensiv pågår.

Den syriska armén uppgav på söndagen att man återerövrat kontrollen över flera byar i området och att man dödat "ett stort antal terrorister".

På söndag eftermiddag uppgav Syriska människorättsobservatioriet att regerinsstyrkor lyckats återta kontrollen över en fjärdedel av den rebellhållna regionen bara under de allra senaste dagarna. Största delen av det återervörade området är åkermark och jordbruksbyar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters går regeringsstyrkorna in i enklavens östra delar i ett försök att dela det rebellhållna området i två delar.

Videomaterialet från Ghouta talar sitt tydliga språk.

Östra Ghouta - ett helvete på jorden - Spela upp på Arenan

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln