Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Juha Sipilä: Vi går vidare med vårdreformen som planerat

Från 2018
Juha Sipilä
Bild: Lehtikuva

Den senaste veckans turbulens kring social- och hälsovårdsreformen oroar inte statsminister Juha Sipilä (C). Han litar på att den drivs igenom.

– Majoriteten räcker nog när man håller fast vid överenskommelser. Riksdagsgrupperna ser till att det finns tillräckligt många riksdagsledamöter på plats när det ska röstas, 105 är fler än 95, sade Sipilä under frågetimmen.

I torsdags sade samlingspartisten Elina Lepomäki att reformen borde slopas.

Det har diskuterats om regeringens majoritet räcker till i riksdagen om fler av regeringspartiernas egna ledamöter röstar emot reformen.

– Nu testas de politiska beslutsfattarna. Kompromisser innehåller alltid sådant som känns besvärligt för partierna men vi har fått till stånd en bra kompromiss, sade Sipilä.

"Vårdreformen behövs"

Sipilä konstaterade att Finland behöver en vårdreform, och att den här reformen går vidare som planerat.

Sipilä fick också en fråga om regeringen vill driva igenom en halvfärdig reform till vilket pris som helst, trots att det gäller människors liv och hälsa.

– Det där är nog att ta i, under inga omständigheter är det utgångspunkten. Beredningen av den här reformen har varit mycket noggrann, den baserar sig på modeller från tidigare regeringsperioder och ett stort antal experter har hörts, sade Sipilä.

Diskussion om artikeln