Åbo planerar inte bara för spårväg eller buss – stadens hela framtid stakas ut
Ett tiotal personer ur Åbo stads ledning och beslutsfattare besökte i slutet av förra veckan staden Nantes i Frankrike.
Både Mikaela Sundqvist (De gröna) och Ulla Achrén (SFP) är mycket nöjda med den konkreta information de fick om lokaltrafiken i Nantes.
- Där har man gjort ett enormt fint jobb, för man har tittat på trafiken som en helhet. Det handlar inte bara om att flytta människor från en del av staden till en annan, utan hur man kan få bostäder, arbetsplatser och hur staden kan vara lockande, säger Sundqvist.
- Det öppnade ögonen för hela den infrastruktur som behövs, allt med parkering och gator, men dessutom ska det kunna kombineras med cyklister och eventuellt vad gäller Åbo också med båt eller färja, förklarar Achrén.
Många med på resan, men det betalar tillbaka sig
Både Sundqvist och Achrén anser att resan var lyckad för alla, trots att man tycka att alla tjänstemän och politiker inte skulle ha behövt resa till Frankrike för 3-4 dagar.
- Det handlade inte om att vi skulle se hur bussen eller spårvagnen ser ut. Det kan vi se på internet. Vi fick information om hur den här helheten kopplas till stadsutvecklingen, säger Sundqvist.
- Vi måste som beslutsfattare kunna föra diskussionen om vad det här valet betyder. Det är inte bara spårvagn eller buss, utan om hur allt kan rymmas, var vi ska ha daghem och skola. Är det en stad som ekonomiskt och miljömässigt klarar det, undrar Achrén.
- Programmet var inte byggt så att det ena alternativet skulle ha varit bättre än det andra, utan vi får själva fundera på vad som är bäst för stadsutvecklingen, säger Sundqvist.
Många konkreta tips om vad som måste beaktas
Bland annat poängterades att man själv ska granska alla uppgifter om kapaciteten som buss- och spårvagnstillverkarna kommer med, hur mycket människor det på riktigt ryms, och hur de fungerar i kyla och snöoväder.
Dessutom måste man titta på de dolda kostnaderna, vilka kostnaderna är om 20 eller 40 år och personalkostnaderna för att öka kapaciteten i framtiden.
- Nantes har lyckats få folk att använda lokaltrafik eftersom den är lätt att använda, den har förkörsrätt i trafiken och den är smidig att använda, förklarar Sundqvist.
- Men om vi tänker att Nantes har byggt upp sitt system i 40 år med tre spårvagnslinjer och en metrobuss, så måste man inse att det inte bara är att knäppa med fingrarna, utan vi måste titta på helheten, poängterar Achrén.
Liknande stadsutveckling i Åbo och Nantes
Åbostyret besökte Nantes eftersom stadsutvecklingen ser mycket liknande ut som i Åbo. Det är en universitetsstad med en å, man försöker locka fler unga och befolkningstillväxten är cirka 1 procent.
Nantes har gjort det lätt att parkera utanför staden, och lätt att komma in i centrum med lokaltrafik, gående eller med stadscyklar.
Dessutom har Nantes gjort det svårare för privatbilar genom att göra parkeringen i centrum dyr under rusningstid.
- Det krävs också rätt attityd av invånarna, att man faktiskt använder lokaltrafiken. Vi har nog stora utmaningar, mycket att göra ännu, säger Achrén.
Bägge alternativen har sina fördelar
I Nantes utgör spårvägen stommen för lokaltrafiken, medan metrobussen (också kallad superbuss eller bus way) utgör ett komplement. Men Åbos beslutsfattare ska i sommar välja någondera.
Såväl Achrén som Sundqvist ser fördelar med bägge alternativen. I slutändan är det ändå ett politiskt val där man ser till vad som ger mest fördelar för Åbo.
- Men vi ska också minimera riskerna för staden, säger Sundqvist.
Dessutom har Nantes har cirka 900 stadscyklar, vilket enligt Sundqvist kunde vara ett mål så småningom för Åbo, som i vår tar i bruk de allra första stadscyklarna.