Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Korruptionen fortfarande i blickpunkten i Kina

Från 2018
Uppdaterad 05.03.2018 06:42.
Kinas ledning samlas till den 12 nationella folkkongressen i Peking.
Bildtext Nationella folkkongressen.
Bild: EPA/WU HONG

Kampen mot korruptionen intensifieras nu ytterligare. Ett nytt organ ska leda kampanjen, och folkkongressen ska bevilja det mer omfattande befogenheter än de som domstolarna har.

Den nya nationella övervakningskommissionen får rätt att undersöka och straffa alla statsanställda kineser utan att vända sig till en domstol. Hittills har kampanjen riktat sig enbart mot medlemmar av kommunistpartiet, och alla grova fall har behandlats av domstolar.

Nästan 1,3 miljoner partimedlemmar har straffats sedan presidenten Xi Jinping inledde kampanjen år 2013. Kampanjen är populär, för den alltomfattande korruptionen har länge förargat kineserna.

Xi har ändå också utnyttjat kampanjen till att göra sig av med politiska rivaler. När kampanjen nu trappas upp måste Xis motståndare hålla allt lägre profil.

Xis närmaste allierade, Wang Qishan, har lett kampanjen. Det var meningen att den 69-åriga Wang skulle gå i pension efter folkkongressen, men i stället blir han troligen vald till vicepresident.

Arrangemanget gör sitt till för att säkra Xis ställning. Den målmedvetna Wang är nämligen känd för sin absoluta lojalitet.

Xi Jinping och Li Keqian.

Kina återgår till stormannens tidevarv

Björn Åhdal rapporterar från Kina.

Diskussion om artikeln