Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den 90:e Oscarsgalan 2018 tillrättalagd och trist

Från 2018
Frances McDormand skall hålla sitt tacktal på Oscarsgalan 2018.
Bildtext Frances McDormand höll kvällens bästa tacktal.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Nattens Oscarsgala, den 90:e i ordningen, gick av stapeln inatt, det var glitter och glamour men också trist.

Oscarsgalan är Hollywoods stora fest men i år verkade man så nervös för att göra nåt fel (fjolåret slutade ju med en megamiss då man utlyste fel film till vinnare) så man tog det säkra före det osäkra. Allt gick som smort men det kom inga större överraskningar, inte ens vad gäller priserna, det blev helt enkelt lite jämntjockt.

Här kan du läsa om vem som vann vad.

Det fina under årets gala var att man så starkt tog ställning för diversitet både vad gäller genus och etnicitet och poängterade att det fortfarande är en lång väg att gå vad gäller jämställdhet i filmbranschen.

#MeToo och rätt kuvert

Kvällens programvärd, Jimmy Kimmel, inledde direkt med att ta upp både #MeToo och fjolårets strul med kuvert.

”Om du hör ditt namn, vänta en stund innan du kommer upp på scenen” sade Kimmel och log. Han berättade att bolaget som har hand om kuverten i år poängterat att de kommer att fokusera på att ge rätt kuvert åt rätt person.

Vilket fick Kimmel att undra vad de sysslat med de senaste 89 åren.

Jimmy Kimmel på Oscarsgalan.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

#MeToo och Time’s Up var närvarande men inte genom den svarta klädsel som dominerat tidigare galatillställningar i år. Time’s Up-rörelsen hade meddelat att det hela handlar om mycket mer än det som sker på röda mattan.

Skådespelarna Ashley Judd och Mira Sorvino, som hör till de första som lyfte fram Harvey Weinsteins trakasserier, intervjuades redan på röda mattan och påpekade att #MeToo inte är ett engångsfenomen utan kommer att fortsätta.

Närbild på Faye Dunaway och Warren Beatty på Oscarsgalan 2018.
Bildtext Faye Dunaway och Warren Beatty gjorde come back.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Priset för årets bästa film delas alltid ut till sist och Jimmy Kimmel annonserade glatt att nu kan inget mer gå fel. Då sedan skådespelarna Faye Dunaway och Warren Beatty steg in på scenen var det säkert en och annan som drog efter andan. Dunaway och Beatty fick alltså komma tillbaka i år och än en gång dela ut priset för bästa film. Och nu hade de rätt kuvert i handen.

Guillermo del Toro och ensemblen som gjorde The Shape of Water på scenen på Oscarsgalan 2018.
Bildtext Filmteamet bakom The Shape of Water.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

The Shape of Water kvällens vinnare

Guillermo del Toro var mycket glad och rörd då han fick gå upp på scener två gånger för att hämta en statyett för bästa regi och bästa film.

The Shape of Water är en romantisk fantasy och belönades med fyra Oscars, förutom bästa film och regi fick den även pris för bästa musik (Alexander Desplat) och bästa dekor och design.

Närbild på Guillermo del Toro på Oscarsgalan 2018.
Bildtext En rörd Guillermo del Toro på Oscarsgalan.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Guillermo del Toro höll också ett emotionellt tacktal där han betonade att han är en invandrare som inte tror på gränser. Och att det pris han fick visar att det är möjligt att sparka upp dörren och ta sig in i filmbranschen och till och med vinna en Oscar.

Bästa tacktal

Jimmy Kimmel uppmanade de nominerade att fatta sig kort, den som höll det kortaste tacktalet skulle belöns med en vattenskoter. Men det hindrade förstås inte vinnarna att lägga ut texten.

Kvällens bästa tacktal höll Frances McDormand som först såg ut som om hon tänkte börja hyperventilera av glädje då hon fick priset för bästa kvinnliga huvudroll för sin tolkning av Mildred i Three billboards outside Ebbing, Missouri. Men det var bara en kort inledning för McDormand hade mycket att säga och inkluderade många i sitt tal.

Hon inte bara tackade filmteamet och sina medskådespelare utan satte ner sin Oscarsstatyett på golvet och uppmanade alla kvinnor som varit nominerade under kvällen att stiga upp och ta emot applåder. "Meryl Streep om du stiger upp gör också de andra det" sade McDormand och Streep steg genast upp med ett stort leende på läpparna.

McDormand fortsatte sedan med en uppmaning till filmbranschen att gärna ta kontakt med nån av de kvinnor som nu står i salen "för vi har många historier att berätta" sade McDormand och rev ner kvällens största applåder.

Närbild på Jordan Peele på Oscarsgalan 2018.
Bildtext Jordan Peele fick en Oscar för bästa manus för filmen Get Out.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Jimmy Kimmel sade i sin inledningsmonolog att han hoppades att det skulle bli en natt med många positiva historier. Och nämnde det fina i att superhjältefilmer som Black Panther och Wonder Woman drar publik. (Eftersom man ofta sagt att rasifierade filmer eller filmer med en kvinna i huvudrollen inte lockar publik.)

En som också visat att Hollywood kan ha fel är Jordan Peele som fick ta emot en Oscars för bästa manus för sin debutfilm, den satiriska skräckfilmen Get Out. En film som handlar om rasismen i USA och som blivit lite av ett fenomen. Många trodde nämligen inte att den skulle ha en chans i Oscarssammanhang.

Måndagen 5. 3. kl. 12 kan ni se en repris av röda mattan och galan på Yle Arenan. Och kl. 20 på Yle Teema & Fem.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln