Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Norska thrillern Monster – rått, vackert och människor kvävda av hemligheter

Från 2018
Uppdaterad 19.04.2018 16:20.
Seriens Monsters huvudkaraktärer Joel (Jakob Oftebro) och Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) med smutsiga ansikten och kläder.
Bildtext Joel (Jakob Oftebro) och Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes).
Bild: Tom Balgaard / NRK

Thrillerserien Monster utspelar sig i en fiktiv by i den nordligaste delen av Norge. Här är naturen lika sträng och rå som den är vacker. När en ung flicka försvinner och hennes pojkvän mördas ställs allt på sin spets i det lilla samhället som redan från tidigare bär på ett mörkt förflutet.

När tonårsflickan, Tyra, försvinner spårlöst och hennes pojkvän hittas mördad tar det hus i helvete. Kriminalinspektör Hedda Hersoug har nyligen flyttat tillbaka till byn för att leva ett lugnare och enklare liv och ta hand om sin sjuka och tvära pappa.

Men hennes önskan om en lugn tillvaro uppfylls aldrig när hon kastas direkt in i jakten på den brutale mördaren. Dessutom tvingas hon samarbeta med den ambitiöse, sydnorske karriäristen Joel Dreyer – två kolleger som direkt hamnar på kollisionskurs.

Raden av döda kroppar och frågetecken blir snabbt fler. De aktuella morden och makabra fynd från historien sätter det lilla samfundet i gungning.

Programmet är inte längre tillgängligt

Rädslan sprider sig och alla misstänker varandra. För Hedda blir det hela också en plågsam påminnelse om hennes egen mammas mystiska försvinnande.

Den erfarna polisen Edvart Arvola som satte Hedda och Joel på fallet har också sina egna teorier om vem som kan vara mördaren. Pensionsplanerna sätts på is och de svåra mordfallen är på gränsen till vad han klarar av.

Margot van Gebert, överhuvud i byns märkligaste familj, är den som i det fördolda också styr samhällets brottslighet. Hon gör sitt yttersta för att undgå polisens uppmärksamhet, men det är inte det lättaste när alla är på helspänn.

Att undvika polisen blir inte heller lättare av att hennes döva dotter Jani gör allt för att få reda på vad som hänt hennes vän Tyra.

Hedda och Joels efterforskningar får inte speciellt mycket hjälp av lokalbefolkningen och egna snedsteg och lögner hjälper inte upp situationen. Byn har förvandlats till en plats där ingen går säker.

Nordnorsk noir och intressanta skådespelarprestationer

Monster skapade stor uppmärksamhet redan innan den sänts i hemlandet Norge. Bland annat blev serien nominerad till Prix Europa i kategorin Bästa tv-fiktion och såldes senare också till amerikanska kabelkanalen Starz.

Serien manus vann också priset European Script Awards som utdelades på Helsinki Script i september 2017.

I Norge fick serien stor draghjälp av välkända skådespelarnamn, främst via unga stjärnan Jakob Oftebro som spelar Joel Dreyer. Veteranerna Bjørn Sundquist gestaltar den gamla polischefen Edvart och Gørild Mauseth gör rollen som gangsterfamiljen van Geberts överhuvud. Huvudrollen som Hedda spelas av Ingvild Holthe Bygdnes.

Namnen kanske inte är alltför välkända i Finland, undantaget kanske Jakob Oftebro som också haft stora roller ibland anat serien 1864 (Sänd på Yle TV1 och Arenan år 2015), serien Unga och lovande (som nu finns tillgänglig på Arenan) samt filmen Skämmerskans dotter (visad på Yle Fem och Arenan julen 2017).

Trots en mycket kort medverkan minns man också Victoria Skjortnes som spelar Tyra Lind. Med sin roll sätter hon tonen för serien och intressant i sammanhanget är att hon fick den via ett upprop på Facebook och därpå följande audition.

Regissör Anne Sewitsky i närbild under arbetet med serien Monster.
Bildtext Seriens regissör Anne Sewitsky
Bild: NRK / Susanne Hætta

Bakom serien hittas både nykomlingar och välkända namn inom norskt och nordiskt drama. Till nykomlingarna kan räknas Hans Christian Storrøsten, som efter att tidigare jobbat som regissör nu för första gången skrivit en tv-serie. Relativt okänd är också Anne Sewitsky som både skrivit manus och regisserat.

När det gäller det visuella har man inte sparat på något. De kallblåa bilderna på den nordnorska naturen skapar en ödesmättad stämning i serien och för fotot står Jørgen Johansson.

Han har med sina tidigare produktioner satt tonen för Nordic Noir-genren och jobbat med bland annat Arvingarna, Borgen, Bron, Brottet och Flamman och Citronen.

Filmfotografen Jørgen Johansson med sin kamera under arbetet med serien Monster.
Bildtext Seriens fotograf Jørgen Johansson.
Bild: NRK / Susanne Hætta

Trovärdigheten på spel

På hemmaplan i Norge fick serien också en del uppmärksamhet på grund av de många sidospåren och det ofta lite konstiga polisarbetet. I en artikel på norska Politiforum räknar skribenten Torkjell Jonsson Trædal upp en lång rad konstigheter:

Utredningen tas över på lite konstig premisser, det är ingen konst att varken byta ut urinprov, själv genomföra lite obduktioner eller varför inte plocka med sig ett helt lik utan att någon höjer på ögonbrynen. Två poliser kan också skickas till en tidigare känd mördare utan så mycket som en skottsäker väst.

Ironiskt konstaterar Trædal i sin artikel att det enda verklighetstrogna är Heddas osäkra anställningsvillkor. I en kommentar för NRK konstaterade Trædal att allt inte behöver vara trovärdigt i dramaserier men att man här tagit sig så stora friheter att trovärdigheten lider.

Seriens ansvarige producent Lasse Greve Alsos tog kritiken men ro.

- Det är alltid fint att folk engagerar sig. Det motsatta är ju en katastrof för en dramaserie, menar Alsos.

Alsos hänvisar till att det redan tidigt i serien ingås ett slags kontrakt mellan tittaren och vilka regler som gäller brutalt långt uppe i Nordnorge. Det är en karaktärsdriven serie med mycket mystik och huvudkaraktärernas famlande som poliser berättar också om deras livssituation.

Vy över landskapet i dramaserien Monster.
Bildtext Vy över landskapet i dramaserien Monster.
Bild: NRK

Naturen i huvudrollen

Finns det frågetecken kring polisarbetet så är det de många frågorna som driver serien vidare också. Serien är full av mystik, dolda agendor och personliga tillkortakommanden.

Medan utredningen kryper framåt (i den mån den överhuvudtaget rör på sig) och samarbetat haltar brottas samtliga inblandade med flera egna personliga problem.

Det verkar som om allt vi vant oss med i mörka nordiska krimserier tagits ett steg längre.

Frågetecknen blir snabbt så många att man inte gör anspråk på att allt skall bli utrett. Bara vi får veta vad som ligger bakom, bara vi får veta vem som är den onda. Scener som bygger upp stämningen finns det gott om.

Och så var det då det här med naturen. Kallblåa bilder över Finnmark och Varanger-halvön, knappt någon sol men dimma, förrädiska kärrmarker, vindpinade stränder, klippor och ogästvänliga hav. Trots starka rollprestationer måste man medge att det är naturen som har huvudrollen.

Naturen suger in karaktärerna och ingen kommer undan. Omgivningarna kring det lilla fiktiva samhället uppe i norr verkar hålla strypgrepp på såväl mordmisstänkta, poliser och alla andra.

Här kvävs alla av hemligheter.

Orginaltitel: Monster (Norge 2017)
7 avsnitt
30 dagar på Yle Arenan

I huvudrollerna: Ingvild Holthe Bygdnes, Jakob Oftebro, Bjørn Sundquist, Gørild Mauseth, Agnes Born m.fl.
Regi: Anne Sewitsky & Pål Jackman
Produktion: NRK / Samproduktion

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln