Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Harkimo kritisk till att Sipilä ställer upp i landskapsvalet: Lustigt att han först fördelar vårdpengar som han sedan vill fatta beslut om på nytt

Från 2018
Hjallis Harkimo
Bild: Yle/Mattias Fagerholm

Riksdagsledamoten Harry "Hjallis" Harkimo (saml) skräder inte orden då han uttalar sig om den sittande regeringens stora projekt; vård- och landskapsreformen.

På torsdag är det meningen att det omstridda förslaget till vårdreformen ska ges till riksdagen.

Vårdreformen hänger ihop med lagförslaget om nya landskap eftersom det är landskapen som i framtiden ska ha hand om vården.

- Jag stödde reformen i början då den såg ut att leda till riktig konkurrens, bolagisering och valfrihet, men nu finns inget kvar av det Samlingspartiet från början ville ha med, säger marknadsliberalen Harkimo.

Ingen kan förklara nyttan med det här för mig

Harry Harkimo (saml)

Harkimo anser att reformen enbart skapar ny byråkrati och nya val. Han begriper heller inte hur det hela ska kunna spara tre miljarder euro, som regeringen utlovar.

- Ingen har kunnat förklara nyttan med allt detta för mig, säger han.

Trots att det i regeringskretsar och särskilt i Samlingpartiet finns ett missnöje med vårdreformen är det få som ventilerar missnöjet i offentligheten.

Därför väckte det stor uppståndelse när riksdagsledamoten Elina Lepomäki (Saml) förra veckan med buller och bång meddelade att hon inte stöder vård- och landskapsreformerna.

Grym kalabalik

Att det blev en sådan uppståndelse tar Harry Harkimo inte som ett friskhetstecken.

- Det är ju en slags kris i demokratin och systemet om det blir sådan grym kalabalik av att en enskild riksdagsledamot går ut och säger sin åsikt i en fråga, konstaterar Harry Harkimo.

Harkimo förstår inte heller brådskan med reformerna men konstaterar i samma andetag att det givetvis är Centern som har bråttom.

- De vet att de inte kan få igenom sina landskap senare utan att det är nu det gäller, menar Harkimo.

Kan Sipilä sitta på två stolar?

Harry Harkimo (Saml)

I söndags (5.3 2018) meddelade statsminister Juha Sipilä (C) att han ställer upp i landskapsvalet som planeras till i höst.

- Det är ju ganska lustigt om han som först delar ut pengarna till vården från regeringens sida sedan ska sitta och fatta beslut om pengarna på nytt, säger Harkimo.

Trots kritiken mot vårdreformen tror Harkimo inte att många i regeringsleden röstar emot den. Själv har han inte bestämt hur han ska rösta och vill inte spekulera om vartåt det lutar.

- De flesta vill ändå hålla sig till det man har kommit överens om att genomföra. Men det är det jag kritiserar här; att man har kommit överens om något som sedan inte har hållit, säger Harry Harkimo.

Diskussion om artikeln