Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nära största skalpen på länge – Finland kryssade efter tre straffar: ”Vi var värda segern”

Från 2018
Emmi Alanen, Finland-Israel 2017.
Bildtext Emmi Alanen tvåmålsskytt från straffpunkten. (Arkivbild)
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Finlands fotbollsdamer nätade två gånger mot starka Italien efter tre raka mållösa matcher.

Det hör inte till vanligheterna att Finland (28:e på världsrankingen) besegrar lag rankade över tio placeringar högre. I dag var det nära mot Italien (17).

– Det är synd att vi inte kan få vinna, jag tycker vi varit värda det, säger Finlands chefstränare Anna Signeul till Yle Sporten efter 2–2-resultatet.

Efter förluster utan gjorda mål mot Wales och Schweiz tidigare under träningsturneringen Cyprus Cup suktade Finland efter fullträffar i den avslutande gruppspelsmatchen.

Det blev två – bägge från straffpunkten, bägge genom Emmi Alanen.

– Det var viktigt att vi gjorde mål, så vi faktiskt får känna att vi kan göra mål, konstaterar Signeul.

– Det är lätt att säga, men vi skulle ha vunnit mot både Wales och Schweiz om vi satt våra chanser. Men det är ju det vi inte gör. Vi skapar lägen i dag också men har lite grann stolpe ut just nu.

Tveksam italiensk straff

Efter hands i Italiens straffområde förvaltade Alanen den första straffen i den 25:e minuten (se klippet nedan eller klicka här). Ett par minuter senare kvitterade Valentina Giancinti med ett precist skott förbi Tinja-Riikka Korpela.

Sex minuter in på andra halvlek kom 2–1. Juliette Kemppi revs omkull i boxen och Alanen träffade rätt en andra gång (se klippet nedan eller klicka här). Finlands ledning stod sig till den 86:e minuten då Manuela Giugliano utjämnade på matchens tredje straff.

– Våra straffar var absolut solklara, däremot skulle jag nog gärna se deras straff på nytt för att kolla om det verkligen var en straff, säger Signeul.

– Men vi tar med oss många positiva saker. Vi skapar en hel del målchanser mot en svår motståndare. Vi börjar förstå varandra allt bättre, vi behöver tid tillsammans för att spela ihop oss.

”Måste bli farligare”

Om en månad väntar följande VM-kvalmatch mot gruppfavoriten Spanien. Finland har inlett kvalet med hemmasegrar över Serbien och Israel samt senast ett mållös kryss mot den sistnämnda i januari.

Turneringen på Cypern med fyra matcher på åtta dagar ger välkommen matchträning för landslagsspelarna som håller till i de spellediga ligorna i Finland, Sverige och Norge.

– Vi har fått möta riktigt kvalitetsmotstånd och jag tycker vi för varje match spelar lite bättre anfallsspel och skapar överlag bra kombinationer. Vi måste bli farligare, men jag tror det kommer. Vi måste ha tålamod och tro på det vi gör.

Anna Signeul, hösten 2017.
Bildtext Anna Signeul.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Utrymme för utveckling finns. Dels agerar Finland enligt Signeul fortfarande tidvis slarvigt i passningsspelet och också i dag kom det första bakslaget efter en onödig bollförlust.

Därtill vållar fasta situationer problem – i 0–4-förlusten mot Schweiz på fredagen kom samtliga baklängesmål på fasta situationer.

Spelet i boxen brister

Finland har nu gått fyra raka matcher utan gjorda spelmål. Spelet framför båda målburarna har varit ett bärande tema för Signeuls sejour.

– Vi håller hög klass – vi måste bara göra mål och låta bli att släppa in enkla. Mitt ute på planen spelar vi bra fotboll, där klarar vi oss, menar förbundskaptenen.

– Jag är inte förvånad att vi klarar oavgjort mot Italien, vi skulle ha vunnit. Vi skulle ha vunnit också mot Schweiz, vi skulle ha vunnit mot Wales, vi skulle ha spelat i finalen här om vi gjort mål på våra chanser. När vi börjar göra det är vi lika bra som de här andra storlagen.

Istället för final i Cyprus Cup väntar nu en placeringsmatch mot antingen Ungern eller Slovakien på onsdag klockan 11.

Finland – Italien 2-2 (1-1)

25. Emmi Alanen (straff) 1-0
27. Valentina Giancinti 1-1
51. Alanen (straff) 2-1
86. Manuela Giugliano (straff) 2-2

Finland: Tinja-Riikka Korpela – Tuija Hyyrynen (63. Natalia Kuikka), Emma Koivisto, Anna Auvinen, Adelina Engman, Juliette Kemppi, Emmi Alanen (79. Mimmi Nurmela), Nora Heroum (57. Olga Ahtinen), Anna Westerlund, Sanni Franssi (88. Vilma Hakala), Linda Sällström (68. Kaisa Collin).

Diskussion om artikeln