Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Låt motorsågen vara, slappna av och ta en öl - kalsongfylla som självhjälpsmetod och mindfullness

Från 2018
Uppdaterad 03.04.2018 14:27.
Emojer som föreställer kalsongfylla.
Bildtext Kalsongfylla är det nya hygge.
Bild: CC by-nc-nd/ThisisFINLAND.fi

Hygge, lykke och lagom i alla ära, men nu är det dags för lite finsk sisu och kalsongfylla.

De senaste åren har framför allt den anglosaxiska världen fått upp ögonen för den nordiska livsstilen där man valt att lyfta fram danskarnas förmåga att njuta av tillvaron och ta det lugnt, att känna sig tillfreds med livet – allra helst framför en sprakande brasa i ett ombonat äggskalsvitt rum, en kopp rykande choklad i ena handen och en bok i andra handen (i verkligheten har de nog antagligen en mobil eller fjärrkontroll i handen, eller vad tror ni?).

Förutom att danskarna är världsbäst på hygge är de också världens lyckligaste folk.

Enligt en FN-rapport från år 2017 var norrmännen en liten smula lyckligare än danskarna, som de senaste åren har toppat listan över världens mest lyckliga folk.

Hygge och vardagsmys förefaller med andra ord att vara det bästa sättet att nå lycka. Inte särdeles förvånande att många ute i världen vill ta del av och lära sig danskarnas lyckorecept.

Lagom hyllar måttfullhet och rättvisa

Trenden att ta tillvara stunden och att fånga dagen har också fått bokbranschen i spinn.

Om man slår in ordet ”hygge” i sökfältet hos en stor amerikansk nätbokhandelskedja får man fram över 5 000 träffar. ”Lykke” får över 1 000 träffar och ”lagom” drygt 500.

En bok om hygge med ullstrumpor på pärmen, en mugg med danska flaggor.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

”Lagom” är ett begrepp som vi i första hand förknippar med Sverige och som signalerar allt från måttlighet och social kontroll till korrekthet och rättvisa. För att inte tala om en strävan efter att leva ett balanserat och hållbart liv, ett lagom-liv.

”Lagom” är också ett ord som är väldigt laddat och som kan uppfattas på olika sätt om man ser på det utifrån eller inifrån, det framgår till exempel i Petter Lindbergs program ”Vilse i landet Lagom” från februari i år där han samtalar med finlandssvenske Mark Levengood som flyttade till Sverige för flera decennier sedan, och den svenska författaren och journalisten Göran Everdahl som nyss gett ut en bok om ”lagom”.

Artikeln fortsätter efter länken till programmet.

Sisu och kalsongfylla utmanar hygge och lagom

För en kort tid sedan gav frilansjournalisten, fotografen och översättaren Joanna Nylund ut en bok om sisu med titeln SISU – The Finnish Art of Courage.

I en intervju för Svenska Yle säger Nylund att sisu handlar om mod, uthållighet, envishet, ihärdighet och beslutsamhet:

”Sisu kan också vara att på något sätt ta sin plats i världen, att tro på sig själv och sin förmåga på ett sunt sätt.”

Enligt Nylund är sisu som bäst i grupp när folk går samman för att tillsammans ta tag i något med krafttag och kämpaglöd. Ett bevis på att ensam inte är stark.

Treenigheten sisu, salmiak och Sibelius är något av det mest finska som man kan tänka sig.

På listan över typiskt finländskt finns garanterat också moderskapsförpackningen, jultårtan och karelsk pirog – åtminstone om man får tro Utrikesministeriets kommunikationsavdelning, som för några år sedan lanserade ett antal emoijer som föreställer olika Finland-specifika eller Finland-förknippade ämnen och företeelser.

Emoijer som föreställer en karelsk pirog, en heavyduggare, en moderskapsförpackning och en bastukvast.
Bild: CC by-nc-nd/ThisisFINLAND.fi

De överlägset mest populära This is Finland-emoijerna har visat sig vara en ung man som dricker öl i bara kalsongerna och en ung dam som dricker vin i rosa underkläder. "Kalsarikännit" eller kalsongfylla i ett nötskal.

Kalsongfylla för avslappning och stresshantering

Handen på hjärtat, när har du senast tagit dig en kalsongfylla, eller ”kalsarikännit”?

Skalat av dig de trånga jeansen, knäppt upp bh:n eller lättat på slipsen och njutit av att gå omkring i myspyskläder eller bara kalsongerna/underkläderna. Glatts över att plocka fram en skål kolhydratrika tilltugg och en flaska dryckjom, och därefter sjunka ner i soffan med ett saligt leende på läpparna.

Du och jag, fjärrkontrollen.

Enligt journalisten Miska Rantanen handlar kalsongfylla just om att på ett framgångsrikt sätt kombinera de tre elementen bekväm klädsel, kylskåpskall dryck och ett underhållningselement av något slag.

Där sisu kan härbärgera ett element av prestationskrav eller oeftergivlighet innebär kalsongfylla att ge avkall på alla former av prestation och landa i ett kravlöst nu.

Om sisu kommer bäst till sin rätt i ett kollektivt sammanhang, ligger styrkan och hemligheten med den ultimata kalsongfyllan i att uppnå mål och mening i avskildhet i ett folktomt rum med ett minimum av sociala kontakter.

I den nyutkomna boken Kalsarikänni. Suomalainen opas hyvään elämään ger Miska Rantanen handfasta tips om hur man kan gå tillväga för att skaka av sig stress och press och uppnå ett meditativt sinnestillstånd.

Pärmbild till Miska Rantanens bok Kalsarikännit.
Bild: Kustantamo Schildts & Söderströms.

Avsikten med kalsongfylla är att röja tid och plats för egen kvalitetstid där man släpper greppet om allt som heter prestige och prestationskrav och enbart fokuserar på att slappna av.

Målet med kalsongfylla är dock inte att uppnå en hög grad av alkoholpåverkan, utan målsättningen är inre frid.

Denna upplevelse av rast och ro kan man givetvis också uppnå utan alkoholhaltiga drycker, konstaterar Miska Rantanen, som påminner om att kalsongfylla ska vara något glatt och trevligt – inte ett tvångsmässigt beteende som man sysslar med 7 dagar i veckan.

Om man har svårt att hålla sig till en måttlig konsumtion av alkoholhaltiga drycker bör man undvika att ägna sig åt kalsongfylla. Stress kan också lindras på andra sätt, understryker Miska Rantanen.

Nytt ord för gammalt fenomen

Som etablerat ord är ”kalsarikännit” förhållandevis nytt. Det är först på 2000-talet som man hittar belägg för ordet, även om själva företeelsen givetvis är mycket äldre än så.

Kalsarikänni. Suomalainen opas hyvään elämään är en varmhjärtad, humoristisk och självironisk bok som halvt på allvar, halvt på skämt tar sig an temat om kalsongfylla som livsstil, levnadsvisdom, metod för ökad självkännedom och ett seriöst alternativ till alla mindfullness-självhjälpsböcker på marknaden.

Enligt Miska Rantanen är kalsongfylla något som passar speciellt bra för den finländska folksjälen – vi är ett folk som gärna drar oss tillbaka i enslighet och tystnad. Avstånden är också rätt långa i ett Finland där det är kyligt och regnigt 10 månader om året.

Inte att undra på att tv-soffan, snacksskålen och ölen drar som en magnet när det är mörkt och kallt ute.

Författaren Miska Rantanen.
Bildtext Miska Rantanen har skrivit en bok om kalsongfylla.
Bild: Heidi Piiroinen

Men – Miska Rantanen höjer ett varningen finger – det finns sådant som man bör undvika att göra när man befinner sig i kalsongfyllemood: man skall kanske inte skicka in en arbetsansökan eller nätshoppa, man skall undvika att utföra alltför komplicerade jogaövningar eller att reparera motorsågen, man skall inte heller få för sig att besvara gruppmejl eller att låta tatuera sig.

Logga ut från sociala medier (det är säkrast så), lägg på en favoritskiva och shejka loss, se om din favoritfilm för n:te gången eller läs en bok – korta dikter fungerar speciellt bra.

Lyssna på en intervju med Miska Rantanen (på finska) i Ylen Yksis program Nosto: