Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Superbussar eller spårvagnar - Åboborna uppmanas snart ge sin syn på frågan: "Det här är ett beslut som kommer att påverka långt in i framtiden"

Från 2018
Uppdaterad 05.03.2018 19:33.
Spårvagn på Salutorget i Åbo.
Bild: Yle/Peter Karlberg

Superbussar eller spårvagnar?
Inom kort är det dags för Åbobor, föreningar och organisationer att föra fram sina åsikter om den största frågan inom Åbopolitiken under det här året.

Stadsstyrelsen i Åbo behandlade på måndagen den utredning av kollektivtrafiken som det slutliga beslutet i stadsfullmäktige kommer att bygga på.

I samband med behandlingen har det uppstått frågor kring alternativen, bland annat gällande kostnaderna. Vissa har frågat sig varför spårvägsalternativet i Åbo beräknas kosta betydligt mer än i Tammerfors.

För att få svar på bland annat kostnadsfrågan kommer tjänstemännen att utreda frågan ytterligare. Det jobbet beräknas ta ungefär två månader, berättar Ida Schauman (SFP) som sitter i stadsstyrelsen.

Därefter åker utredningen på utlåtanderunda. Fackförbund, företagarföreningar, bostadsföreningar och miljöorganisationer finns bland de organisationer som ombeds ge sin åsikt.

Man hoppas också på en livlig invånardebatt.

Dessutom har invånarna möjlighet att säga sin åsikt i en öppen webbenkät, som redan tidigare i vintras öppnades.

- Vi vill höra vad Åboborna tycker. Det här är ett beslut som kommer att påverka staden långt in i framtiden och nu har man alla möjligheter att föra fram sina tankar, säger Schauman.

Den sista dagen för att ge utlåtanden är den 29 juni i år.

Diskussion om artikeln