Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Östberg varnar konkurrenterna för Johaug: ”Våldsam turbo under Thereses skidor”

Från 2018
Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg efter Tour de Ski 2016.
Bildtext Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg ledde Norges trippelseger på Tour de Ski 2016.
Bild: All Over Press

Nästa vinter är dopningsavstängda Therese Johaug tillbaka i tävlingsspåren – och det kommer att gå undan. Det tror åtminstone landslagskompisen Ingvild Flugstad Östberg.

Therese Johaug missade vinter-OS i Pyeongchang på grund av sin dopningsavstängning på 18 månader som tar slut den 18 april. Redan två månader innan fick den sjufaldiga världsmästaren lov att börja träna med det norska landslaget.

Efter Norges succé-OS tillägnade Marit Björgen guldet på avslutande 30 kilometer sin goda vän, medan förbundskaptenen Vidar Löfshus uttryckte sin besvikelse över att Johaug inte fick åka till Sydkorea.

– Det är en skam att det internationella skidförbundet stängde av henne. Jag hoppas att de själva ser att vi var bäst oavsett att de tog ifrån oss det.

”Bättre än tidigare”

Från och med nästa säsong är Therese Johaug, 29, tillbaka i tävling. Det värmer landslagskompisarna Björgen och Ingvild Flugstad Östberg.

– Jag gläder mig väldigt mycket över det, och det tror jag hela laget gör. Att ha Therese med betyder mycket sportsligt, men mest för den person Therese är. Hon är så omsorgsfull och god, säger Östberg till VG.

– Det är väldigt glädjande att Therese är en del av laget igen. Det betyder mycket för laget. Det blir nog bra för alla, konstaterar Björgen.

37-åriga Björgen, som inte ännu bestämt sig om karriären fortsätter, pratade flera gånger med Johaug under OS. Alla tiders vinterolympier säger sig inte vara bekymrad över Johaugs form – och Östberg stämmer in.

– Jag är ganska säker på att Therese är i bra slag. Högst sannolikt bättre än hon varit tidigare. Jag tror hon är väldigt motiverad för att åka fort. Det kommer att vara en våldsam turbo under Thereses skidor.

Norges damer segrade i hälften av de sex skidloppen i Pyeongchang och kammade sammanlagt hem sju av nitton utdelade medaljer.

Vidar Löfshus under Tour de Ski i Oberstdorf.

Nytt norskt utspel efter OS – vill ha stöd för bruket av astmamedicin från Fis

Längdlandslaget har lyckats vända fokuset från rekord-OS.

Marit Björgen och Therese Johaug på VM-prispallen 2015.

Norska besvikelsen efter rekord-OS: ”Skam att Johaug inte var med”

Björgen tillägnade tremilsguldet till Therese Johaug.

Diskussion om artikeln