Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump: Inget handelskrig - ståltullarna måste förverkligas

Från 2018
Gammaldags stålindustri, med höga fabrikspipor, skat trygga arbetplatserna i USA
Bildtext Jobben i den amerikanska industrin ska tryggas med tullar mot utländskt stål och aluminium.
Bild: AFP / Lehtikuva

De amerikanska planerna på handelstullar för stål och aluminium förvirrar världen. President Trump vill få ett slut på omvärldens snyltande på USA. Han tänker inte backa, men tror inte på något handelskrig.

Ett problem med de nya handelstullarna är att de drabbar både vänner och fiender. Kritikerna säger att Kina drabbas minst, trots att det är dem amerikanerna helst vill komma åt.

Obalans med vänner och fiender

Kinas dumpade priser på subventionerade industriprodukter retar president Trump. Han talar om en obalans i handeln. Den har genom åren har gynnat Kina med 500 miljarder dollar.

Men ”vännerna” i Europa har också via Europeiska unionen byggt barriärer och egna handelstullar, påpekar president Trump. Han tänker inte backa från sina planer, trots att det hörs protester.

Protester också i egna partiet

Det finns flera republikaner som uppmanar presidenten att inte gå vidare med planerna. Frågan är tydligen inte förankrad i partiet.

Det här hör till de frågor som presidenten kan avföra på egen hand. Men bland annat talmannen i representanthuset, Paul Ryan, är ”extremt oroad” över konsekvenserna av ett handelskrig. Den amerikanska skattereformen har stärkt ekonomin. Man vill inte riskera uppgången.

Handelsministern stöder vad det än blir

Inte ens handelsministern Wilbur Ross vet exakt hur det kommer att gå. I flera intervjuer i amerikansk tv de senaste dagarna har han tappert försvarat handelstullarna.

- Ingen i hela världen borde bli överraskad över att presidenten förverkligar sitt vallöfte. Det här talade Trump om på hundratals valmöten, sa Ross till CNN.

Ross tillbakavisade påståendena om att skattereformens fördelar skulle bi uppätna av högre priser. Så mycket stål och aluminium går det inte åt, så att bilar och läskburkar skulle bli avsevärt dyrare.

Förhandlingstaktik?

På måndagen framfördes också teorin om att talet om strafftullar egentligen är förhandlingstaktik. I dessa dagar omförhandlas det nordamerikanska handelsavtalet Nafta; mellan USA, Canada och Mexiko.

President Trump har hotat säga upp avtalet om det inte omförhandlas märkbart. Där kan tullhotet vara en spelbricka, medger också presidenten.

Donald Trump och Benjamin Netanyahu med fruar i Vita huset, omgivna av säkerhetsvakter och journalister.
Bildtext Igår var det Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som besökte Vita huset. Idag får Stefan Löfven diskutera handelspolitik där.
Bild: AFP / Lehtikuva

Sverige först i kritikerkön

Handelspolitiken blir ett viktigt tema för Sveriges socialdemokratiska statsminister Stefan Löfven. Han besöker Washington i dag med en stor handelsdelegation.

Delegationen består av folk från bil- och försvarsindustrin. Också näringsministern Mikael Damberg är med i Vita huset. De blir de första EU-representanterna som på plats får höra Trumps motiveringar, och eventuellt protestera.

Strafftullarna hotar svensk bilindustri

Det som hotar den svenska bilindustrin är egentligen den eventuella upptrappningen av handelskriget.

Om USA inför ståltullar, hotar EU med strafftullar på amerikanska varor. Trump är kritisk redan till nuvarande EU-barriärer.

Nu hotar han med skatt på import av europeiska bilar till USA. Det skulle slå hårt mot Sverige som exporterar stål, men också bilar av betydligt större värde.

Diskussion om artikeln