Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hjälpinsatsen i östra Ghouta måste avbrytas - bomberna fortsatte att falla medan hjälpen lastades av

Från 2018
Uppdaterad 06.03.2018 10:27.
Människor intill hjälpkonvojen då den anlänt till Douma, i östra Ghouta.
Bild: EPA-EFE/Mohammed Badra

Bomberna fortsatte att falla bara någon kilometer från avlastningsplatsen medan den internationella hjälpinsatsen pågick i belägrade östra Ghouta på måndagen. Till sist blev säkerhetssituationen ohållbar.

Efter mörkrets inbrott avbröts avlastningen av de 46 lastbilarna i Douma, huvudorten i den belägrade enklaven, och konvojen återvände till Syriens huvudstad Damaskus.

- Hjälparbetarna är nu i säkerhet, men med hänsyn till säkerhetssituationen fattades beslutet om att återvända. De lastade av så mycket de kunde under rådande omständigheter, sade Röda korskommittéens taleskvinna Iolanda Jaquement i Genève.

En annan källa uppgav för nyhetsbyrån Reuters att 10 av lastbilarna lämnade Douma "fullt förseglade", utan att de hunnit distribuera något av lasten. Fyra andra lastbilar hann bara lastas av delvis.

Barn tittade på då hjälpkonvojen rullade in i östra Ghouta på måndagen 5.3.2018.
Bild: EPA-EFE/Mohammed Badra

Ursprungligen var tanken att hjälpkonvojen skulle distribuera mathjälp till ungefär 70 000 människor. Där tvingades man nöja sig med ett mer anspråkslöst mål redan före start. Enligt FN:s kontor för humanitär hjälp, OCHA, hade man med sig mathjälp för 27 500 människor.

Enligt FN har den syriska regimen lovat att släppa in resten av maten under de kommande dagarna.

FN uppskattar att ungefär 400 000 civila finns kvar i den rebellhållna, belägrade enklaven.

70 procent av de medicinska förnödenheterna stoppades

Enligt Världshälsoorganisationen WHO beordrade den syriska regeringen hjälporganisationerna att plocka bort 70 procent av de medicinska förnödenheterna ur lastbilarna innan de tilläts rulla in i östra Ghouta.

En rysk soldat övervakade hjälpkonvojen vid vägspärren i Wafidiin, då bilarna rullade in mot östra Ghouta 5.3.2018.
Bildtext En rysk soldat övervakade hjälpkonvojen vid vägspärren i Wafidiin, då bilarna rullade in mot östra Ghouta på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Akutvårdsväskor, operationsutrustning och insulin fanns bland det som inte tilläts in i enklaven.

- Läkare (i östra Ghouta) säger att de måste återanvända bandage och sprutor eftersom det är så ont om dem, berättar Rädda barnen Syrienchef Sonia Kush.

Enligt den franska medicinska organisationen UOSSM dödades minst 94 civila i östra Ghouta på måndagen.

Det syriska människorättsobservatoriet SOHR uppger att minst 80 civila har dödats och kring 300 skadats, men det är oklart om det ingår också krigare i de siffrorna.

Källor: Reuters, AFP, AP, UOSSM

Diskussion om artikeln