Skolor får hjälp med att ta tag i sexuella trakasserier: ”Lärmiljön ska vara trygg för alla barn och unga”
Allt från grundskolor till andra stadiets utbildningar får hjälp med att handskas med sexuella trakasserier. Utbildningsstyrelsen har publicerat nya anvisningar.
Utöver de anvisningar skolorna får för att motarbeta sexuella trakasserier startar dessutom ett omfattande åtgärdsprogram.
Programmet ska stärka säkerhetskulturen inom allt från småbarnspedagogiken till högskolorna och alla skolor däremellan. Fem miljoner euro har reserverats för programmet.
Anvisningarna och åtgärdsprogrammet har gjorts på uppdrag av undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml).
– Alla barn och unga ska ha rätt till integritet, trygghet och möjligheten att växa som sig själva, skyddade från trakasserier och utnyttjande. De fall som kommit fram i och med #metoo-fenomenet visar att vi måste göra mer för att skydda barn och unga, säger minister Grahn- Laasonen.
De nya anvisningarna har publicerats även på webben i en nedladdningsbar version (på finska).
"Det har funnits ett behov för mer detaljerade anvisningar"
Enligt Grahn-Laasonen ska anvisningarna och åtgärdsprogrammet ge verktyg och stöd för utbildningsanordnare, rektorer och lärare att förebygga och ingripa i problem.
– Utbildningsarrangören måste säkerställa att lärmiljön är trygg för alla barn och unga, konstaterar ministern.
Anvisningarna tas emot med tacksamhet vid Utbildningsstyrelsen.
– Det har funnits ett behov för mer detaljerade anvisningar. Anvisningarna visar vad läroanstalterna kan göra för att förebygga och ingripa i sexuella trakasserier. Anvisningarna tar upp hur temat kan behandlas i olika läroämnen och ger konkreta instruktioner för rektorer, lärare, elevvården, studerande och vårdnadshavare, säger undervisningsrådet Kristiina Laitinen vid Utbildningsstyrelsen.
Sedan år 2003 har kommuner och andra utbildningsanordnare varit förpliktade att ha en plan för att skydda studerande från våld, mobbning och trakasserier.