Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Thomas G:son är låtskrivarkung i Melodifestivalen men det var dansbandsmusiken som blev hans räddning

Från 2018
Låtskrivaren Thomas G:son med Stockholm i bakgrunden
Bildtext Thomas G:son är Sveriges låtskrivarkung då det gäller Melodifestivalen.
Bild: Kjell Ekholm/Yle

Som kompositör kan man kalla honom för Mr. Melodifestival. Sedan 1999 har han haft hela 51 låtar med i tävlingen och med Euphoria så vann Sverige ESC 2012. I år var han också aktuell i Finland med låten Domino för Saara Aalto

Från början var han en utmärkt heavy-gitarrist och den imagen har han ännu kvar då han flimrar förbi i det s.k. "green-room" på Melodifestivalen. Hårsvallet och vargskrattet känner de flesta igen.

Gitarren före flickvännen

Men karriären startade då han som tonåring satt hemma i sitt rum och filade på förebilden Yngwie Malmsteens gitarrskalor.

- Till och med då jag gick och hälsade på min flickvän hade jag gitarren och en liten förstärkare med mig. Så jag kunde plötsligt försvinna upp på vinden och öva.

Och låtskrivande tog fart redan då han just blivit tonåring. Texterna var på svenska.

- Jag kommer speciellt bra ihåg en låt som hette Tandläkaren, berättar G:son och skrattar.

Så småningom var han med och bildade gruppen Masquerade som gjorde en skiva 1992 och åkte på turné till Japan.

Tre personer i Ånge blev sista spiken

I Japan fick killarna i Masquerade pröva på storstilat turnéliv men då de var tillbaka i Sverige kom verkligheten emot igen.

- Till skillnad mot Japan, där det var stora arenor och alla kunde alla låtar och alla hängde med, så var det i stället 15 fulla personer i publiken som kastade saker upp på scenen i Sverige. Spiken i kistan blev en spelning i Ånge för tre personer. Vi hade åkt 700 kilometer i en van med blankslitna däck, hade egen ljudanläggning med oss. Efter det sade jag att NEJ, nu räcker det för mig!

Brodern byggde studio

Räddningen blev G:sons bror som byggde en studio åt honom där han kunde börja skriva och spela in egna låtar. Han upptäckte snabbt att det fanns en stor efterfrågan på dansbandslåtar och även om han inte tidigare lyssnat särskilt mycket på den typen av musik så hittade han ganska snabbt den rätta formen.

En av de första låtarna var "Vid älvens strand" som fortfarande är en av hans mammas favoritlåtar.

- Då jag skickade in mina första låtar så tänkte jag att herregud vad månne de tänker och så kom det genast svar att BRA LÅT, berättar G:son och skrattar och säger att den här typens musik låter mycket bättre då man gör den själv.

Thomas G:son saa syntymäpäivä kakun Loreenia imitoivalta Christoffer Strandbergiltä
Bildtext Thomas G:son fick en lite försenad födelsedagsuppvakning på UMK.
Bild: Yle / Miikka Varila

Skrivit också för Finland

År 1999 debuterade G:son i Melodifestivalen och redan 2001 vann han med Lyssna till ditt hjärta/Friends. Det var skivmogulen Bert Karlsson som gav ut skivan och han har senare berättat att man blev tvungen att betala en ganska stor summa pengar åt en holländsk kompositör som påstod att låten var ett plagiat.

G:son hade dock aldrig hört originalet. 2002 fick han en inbjudan att också delta i den finländska uttagningen med låten Who cares about a broken hart som Johanna Siekkinen sjöng. Det var dock Laura Voutilainen som vann det året.

Carola Häggqvist på scenen i Aten i samband med ESC 2006
Bildtext Flaggorna vajade och vindmaskinen gick för fullt för Carola i ESC 2006. Men segern gick till Finland.
Bild: ORESTIS PANAGIOTOU

Lite vin gav Euphoria

En av de största favoriterna till en seger i ESC under årens lopp var Carola med Evighet år 2006 men då var det ju våra egna monster som vann tävlingen.

Men 2012 blev det seger med Loreen och låten Euphoria som han skrev tillsammans med Peter Boström. De hade träffats utanför Stockholm där Peter bor, druckit lite vin och skrivit några låtar tillsammans under en sommardag.

- Följande dag gick vi igenom vad vi hade gjort och när vi kom till den här låten kändes det genast att här har vi något riktigt bra. Vi skickade in den med två olika sångerskor och sedan var det någon som ville att vi skulle låta Loreen testa på den. Då visste vi att vi hade rätt sångerska för den.

Svenska artisten Loreen sjunger Euphoria under Eurovision Song Contest i Baku 2012
Bildtext Med Loreen kom segern för Thomas G:son som låtskrivare år 2012.
Bild: Sergei Ilnitsky/EPA

Överraskande favorit

G:son bor fortfarande i Skövde, men den auktionsfirma som hade funnit i släkten i nästan hundra år och som han ägde tillsammans med sin mamma och sin bror såldes för ett antal år sedan.

- Men jag gillar fortfarande gamla saker och det behöver inte vara något fint utan mera vardagsföremål som man har använt för länge sedan som kan få ett nytt liv.

Men vilken låt skulle en som har skrivit en ESC-vinnarlåt själv hoppats att han hade skrivit?

- Det där är ju en så jäkla omöjlig fråga, säger Erik Thomas Gustafsson (som han egentligen heter) och vrider och vänder på sig. Men jag ger mig inte och om några minuter kommer svaret:

- Vi säger Fox on the run med Sweet.

Fokus på Thomas G:son i Yle Vega på onsdag kl 21.03 och repris på lördag kl 13.03

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln