Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nord- och Sydkoreas ledare träffas i april - första toppmötet på över tio år

Från 2018
Uppdaterad 06.03.2018 16:58.
Nordkoreas ledare Kim Jong-un skakar hand med den sydkoreanske presidenten Moon Jae Ins nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un skakar hand med den sydkoreanske presidenten Moon Jae Ins nationella säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong.
Bild: EPA-EFE/SOUTH KOREAN PRESIDENTIAL OFFICE HANDOUT

Nord- och Sydkoreas ledare håller toppmöte i slutet av april i stilleståndsbyn Panunjom vid den spända gränsen mellan länderna.

Toppmötet mellan Kim Jong-Un och Moon Jae-In blir det första mellan länderna sedan oktober år 2007 då de dåvarande ledarna, president Roh Moo-Hyun och Kim Jong-Il träffades i Pyongyang på Kims inbjudan.

Den nuvarande sydkoreanska presidenten Moon Jae-In deltog också i toppmötet år 2007 som president Rohs stabschef och närmaste politiska medarbetare.

Det första toppmötet mellan länderna hölls år 2000 likaså i Pyongyang, då Sydkoreas president, Nobels fredspristagare Kim Dae-Jung träffade Nordkoreas ledare Kim Jong-Il, som är far till den nuvarande ledaren Kim Jong-Un.

Kim Jong-Un har veterligen aldrig varit utomlands i vuxen ålder, men han gick i en exklusiv privatskola i Schweiz i sin ungdom i likhet med lillasystern Kim Yo-Jong, som nylgien deltog i OS i Sydkorea.

Den sydkoreanska delegationen återvände hem till Sydkorea med goda nyheter med sig i bagaget
Bildtext Den sydkoreanska delegationen återvände hem till Sydkorea med goda nyheter med sig i bagaget.
Bild: EPA-EFE/SONG KYUNG-SEOK / POOL

Ny "het linje"

Länderna kom överens om det tredje, historiska toppmötet under ett möte i Pyongyang mellan Kim Jong-Un och en sydkoreansk regeringsdelegation som leddes av den nationella säkerhetsrådgivaren Chung Eui-Yong.

Länderna kom också överens om att upprätta en ny så kallad het linje mellan ländernas ledare för att hålla kontakt inför toppmötet.

- Syd och Nord kom överens om en het linje för att minska spänningen och för att kunna koordinera toppmötet. Vi var överens om att det första telefonsamtalet hålls kort inför det tredje toppmötet, sa Chung Eui-Yong efter sin ankomst hem till Seoul.

Länderna har som bäst en het linje som går via stilleståndsbyn Panmunjom - denna och ett fyrtiotal andra telefonlinjer mellan Nord- och Sydkorea upprätthålls av Röda korset.

Nordkorea lär också ha lovat att inte angripa Sydkorea med vare sig kärnvapen eller konventionella vapen, enligt säkerhetsrådgivaren Chung.

Kim lovade också att avhålla sig från provokationer, som nya missil- eller kärnvapentest inför toppmötet.

Topppmötet hålls i april i stilleståndsbyn Panmunjom vid den spända gränsen mellan länderna
Bildtext Topppmötet hålls i april i stilleståndsbyn Panmunjom vid den spända gränsen mellan länderna.
Bild: EPA-EFE/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Redo för samtal med USA

Nordkorea upprepade också att man är redo att inleda direkta förhandlingar med USA.

Kim Jong-Un lär ha sagt att nordkoreanerna inte behöver kärnvapen så länge som landet inte känner sig militärt hotat och om man får säkerhetsgarantier av USA och omvärlden.

Kim sade att man är redo att diskutera både kärnvapen och normaliserade relationer med USA, tillade Chung.

Det ligger inget nytt i uttalandet i sig, för nordkoreanerna har upprepat samma mantra i årtionden; att förhandlingar är möjliga, förutsatt att de sker utan förhandsvillkor.

Ett odaterat fotografi från år 2014 av Nordkoreas ledare Kim Jong Un som följer med provskjutningen av en Interkontinental ballistisk missil
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-Un har trappat upp landets missil- och kärnvapenprogram under Donald Trumps styre
Bild: EPA/KCNA

Det är något som USA inte har accepterat och president Donald Trump upprepade än en gång under veckoslutet att USA kan tänka sig samtal, förutsatt att Nordkorea avvecklar sina kärnvapen.

Det är något som Kim och hans generaler aldrig kommer att acceptera, om man inte också diskuterar det militära hot som USA utgör mot Nordkorea.

En sydkoreansk delegation kommer att flyga till USA senare den här veckan för att informera amerikanerna om samtalen i Pyongyang.

Trump: Möjliga framsteg

USA:s president Donald Trump har fått hård kritik både hemma och utomlands för sin inkonsekventa inställning till Nordkorea; han har å ena sidan lyckats skärpa sanktionerna mot Nordkorea och talat i krigiska toner men å andra sidan har han hyllat Kim Jong-Un som "smart" och låtit förstå att han är redo för direkta samtal med den nordkoreanska ledaren.

Han lät i alla fall försiktigt optimistisk i sina första kommentar om toppmötet.

- Möjliga framsteg görs i samtalen med Nordkorea. Alla berörda parter gör ett allvarligt försök för första gången på många år.
Världen väntar och ser! Kan vara ett falskt hopp, men USA är berett att gå hårt åt det ena eller andra hållet, skrev Trump på Twitter på tisdag morgon.

Källor: Yonhap, KCNA, Washington Post

Diskussion om artikeln