Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Som att kissa i byxorna i minusgrader” – Trumps ståltullar förbryllar experten

Från 2018
Donald Trump.
Bildtext Donald Trump har föreslagit importtullar för stål och aluminium.
Bild: Chris Kleponis/All Over Press

De nya stål- och aluminiumtullar som Donald Trump har hotat införa i USA för med sig mera skada än nytta, säger sparekonom Martin Paasi.

Det är inga nöjda blickar som USA:s president Donald Trump har fått på sig sedan han presenterade planerna på att införa importtullar för stål och aluminium i USA.

Sparekonom Martin Paasi förklarar varför tullarna väcker både oro och ilska.

- Det är tyvärr lite som att kissa i byxorna i minusgrader – det värmer först, men sedan blir det iskallt. Alla möjliga tullar hjälper förstås på kort sikt den inhemska ekonomin i och med att man försvårar eller fördyrar den internationella konkurrensen, men på sikt har det mycket negativa effekter.

Martin Paasi.
Bildtext Martin Paasi är skeptisk när Donald Trump pratar om att införa importtullar på aluminium och stål.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Åtgärden sägs vara adresserad till Kina, ett land som producerar mycket av det stål som finns på marknaden.

Paasi tror ändå inte att Kina är så värst berört av åtgärden, även om förhållandet mellan USA och Kina kan svalna några grader. Det är närmast andra länder som drabbas hårdare.

"Skyddstullar kan jämföras med grus i kugghjulen"

Paasi är rädd för att Trumps importtullar kan leda till ett handelskrig där flera länder tar till egna, liknande åtgärder. Det kan vinna folkets röster, men endast på kort sikt.

- Skyddstullar innebär att man gör utländska produkter dyrare, så det stärker den inhemska efterfrågan på just de produkter som skyddas med skyddstullar. Det är klart att det på kort sikt får en positiv effekt på den inhemska ekonomin, men på sikt är väl alla nog överens om att skyddstullar faktiskt kan jämföras med grus i kugghjulen på ett urverk.

Rulle med rostfritt stål i hamnen
Bild: Bild: Outokumpu

Paasi förklarar att det hänger ihop med att man ödslar en massa resurser i ett globalt perspektiv och på sikt blir skyddstullar de facto en kostnad.

- Man börjar producera fel saker i fel länder, inte där det skulle vara mest ekonomiskt och effektivt.

Sverige kan påverka det undermedvetna

Om USA sätter upp importtullar påverkas även de nordiska länderna.

Sveriges statsminister, socialdemokraten Stefan Löfven, besöker som bäst USA tillsammans med en stor handelsdelegation.

Stefan Löfven under en dörrknackningskampanj i Borgå.
Bildtext Stefan Löfven ska försöka påverka Trump.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Månne Trump lyssnar på svenskarna?

- Nej, det tror jag inte. Men det är klart att alla påtryckningar har säkert åtminstone i det undermedvetna någon effekt, och Sverige är en förhållandevis god vän med USA, så det kan i varje fall inte skada. Men det verkar som om Trump inte ens lyssnar på sina egna, så knappast lyssnar han på Löfven, säger Martin Paasi.

Fullt möjligt att Trump genomför sina planer

Det är inte bara Sverige som påverkas. Paasi påpekar att alla länder och ekonomier i världen skadas av tullar, även Finland.

Frågan just nu är om Trump kan få igenom sina tullar. Paasi tror det är fullt sannolikt.

- Så som jag har förstått det är det faktiskt inom hans mandat att sätta upp de här tullarna. Så tyvärr verkar det som om det är fullt möjligt om han tänker ta steget ut.