"Finns ett förbud i grundlagen" – expert ser problem med ministrar som vill sitta i landskapsfullmäktige
Kan en politiker vara både minister och medlem i landskapsfullmäktige samtidigt? Frågan väcktes när statsminister Juha Sipilä (c) meddelade att han ställer upp i landskapsvalet i höst.
Enligt grundlagen kan den här kombinationen faktiskt vara omöjlig. Det säger professorn i offentlig rätt vid Åbo Akademi, Markku Suksi.
Han hänvisar till den sextiotredje paragrafens första moment som stagdar om vilka bindningar en minister får ha.
Där står att en medlem i statsrådet inte får sköta offentliga uppdrag eller tjänster som inverkar menligt på ministeruppdraget eller som äventyrar förtroendet.
- Det finns alltså ett klart förbud mot att sköta en sådan tjänst. Man kan ha ett uppdrag men man kan inte sköta det om det inverkar menligt för förtroendet, säger Suksi som betonar att en minister ändå kan ställa upp i landskapsvalet.
Om politikern blir invald borde i så fall en suppleant sköta uppdraget under tiden politikern är minister.
Hur många stolar kan man sitta på?
Markku Suksi konstaterar att den nuvarande tolkningen av grundlagen nu tillåter en minister att samtidigt sitta i både regeringen och i sin egen kommuns fullmäktige.
Men när det handlar om de nya landskapens fullmäktige blir det mer komplicerat, säger Suksi.
Landskapen tar dels över social- och hälsovården men också en mängd omfattande uppgifter från till exempel närings-, trafik- och miljöcentralerna.
- Landskapsfullmäktige blir stora maktcentra, som bland annat hanterar statstöd. Att en minister sitter på flera stolar kan bli problematiskt, säger Suksi.
Bindningar granskas
När en ministerkandidat granskas inför sitt eventuella uppdrag ska kandidaten uppge alla sina bindningar.
I den nuvarande regeringen har till exempel finansminister Petteri Orpo (saml) uppgett att han under sin ministertid avstår från ett förtroendeuppdrag i Egentliga Finlands landskapsförbund.
Det finns också andra liknande exempel och de visar att grundlagsparagrafen spelar en roll.
- Man har alltså tangerat den här frågan om hur många offentliga uppdrag man egentligen kan ha och det har berott på den tilltänkta ministerns egen bedömning, säger Markku Suksi.
Höj ribban lite grann
Professor Markku Suksi efterlyser ändå en bredare diskussion om spelregler kring hur många uppdrag en politiker egentligen kan ha samtidigt. Det handlar rent konkret också om att dygnet bara har tjugofyra timmar.
- Kanske man borde höja ribban lite grann för just landskapsfullmäktige, anser Markku Suksi.
Valet till landskapsfullmäktige ska hållas i oktober 2018, förutsatt att lagförslaget om de nya landskapen godkänns i riksdagen.