Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Barnträdgårdslärarstuderande om branschens låga löner: "Vi har familjer och vi måste ha råd att leva"

Från 2018
Uppdaterad 07.03.2018 13:53.
Barnträdgrådslärarstuderandena Alexina Blomqvist (t.v.), Beata Tana och Johanna Andersson. Studerande vid Helsingfors universitet.
Bildtext Alexina Blomqvist (t.v.), Beata Tana och Johanna Andersson studerar till barnträdgårdslärare vid Helsingfors universitet.
Bild: Lukas Rusk

Barnträdgårdslärarstuderande är missnöjda med branschens låga löner i huvudstadsregionen. Att arbeta utanför regionen ses som ett möjligt alternativ.

I måndags gick Yle gick ut med att Esbo, Vanda och Helsingfors har bildat en lönekartell för att hålla barnträdgrådslärarnas löner knappt ovanför miniminivån i städerna så att ingen av städerna ska kunna konkurrera med de andra.

Nyheten har diskuterats flitigt bland de som studerar till barnträdgårdslärare vid Helsingfors universitet.

– Diskussionen har gått het bland oss studerande, säger Johanna Andersson.

I barnträdgårdslärarnas kollektivavtal bestäms att minimilönen för dem ligger på 2 304 euro och 88 cent i månaden.

Lönen i Helsingfors har legat på 2 363, i Esbo på 2 379 och i Vanda 2 350 euro i månaden, alltså ungefär en femtiolapp över minimilönen.

Tusby har å sin sida betalat 2 516 euro i månaden, alltså nästan tvåhundra euro mer. Tusby har heller inte haft problem med att hitta behöriga barnträdgårdslärare.

Pia Pakarinen.
Bildtext – Det finns ingen överenskommelse. Så fort jag hörde om den här saken så kollade jag ärendet vid tjänsteområdet för fostran och utbildning i Helsingfors och vid Helsingfors stadskansli som egentligen fattar beslut om lönerna. Alla sa att det inte finns något avtal, säger Pia Pakarinen biträdande borgmästare och ordförande för nämnden för fostran och utbildning.
Bild: YLE/Albert Häggblom

Pia Pakarinen (Saml) som är biträdande borgmästare och ordförande för nämnden för fostran och utbildning i Helsingfors dementerar uppgifterna om en muntlig överenskommelse mellan städerna.

Personaldirektörerna i Helsingfors, Esbo och Vanda går också i dag ut med en gemensam rättelse där de hävdar att det inte har funnits någon gemensam överenskommelse om barnträdgårdslärarnas löner.

"Otroligt att politikerna inte prioriterar frågan"

– Det känns som en svår ekvation för städerna att få ihop – behöriga barnträdgårdslärare får inte en tillräcklig lön, men samtidigt råder det en skrikande brist på dem. Det känns otroligt att politikerna inte kan prioritera den här frågan och höja lönerna, säger Beata Tana som också studerar till barnträdgårdslärare vid Helsingfors universitet.

Andersson och Tana betonar att de flesta är medvetna om att lönerna är låga när de söker sig till yrket.

– Vi har alla valt det här yrket trots att vi vet att lönerna är låga, det är ju ett kallelseyrke, säger Andersson.

– Samtidigt har vi familjer och vi måste ha råd att leva så självklart är lönen en viktig faktor när man söker jobb, säger Tana.

Alexina Blomqvist som också studerar till barnträdgårdslärare anser också att politikerna borde ta tag i problemet.

Jag älskar att jobba med barn men jag tycker också att att min examen borde vara värd mer än 2 300 euro i månaden.

Alexina Blomqvist, studerande.

Byta region eller studera vidare?

Alla tre studerandena är från regionen. Både Andersson och Blomqvist ser det som en möjlighet att jobba utanför regionen.

– Som ung kan man välja fritt. Jag skulle själv gärna bo utanför huvudstadsregionen eftersom prisnivån allmänt är hög här, säger Blomqvist.

– Jag har själv redan familj, så var jag jobbar påverkas förstås starkt av vad familjen vill, säger Tana.

Soile Askola-Vehviläinen som är direktör för småbarnspedagogiken i Vanda säger att bristen beror att barnträdgårdslärarna studerar sig vidare till klasslärare.

Hon säger att det är orsaken till bristen snarare än de låga lönerna.

Studerandena säger att många utbildar sig vidare just för att få en bättre lön.

– Det är inte en så stor satsning att studera några år till och få flera hundra euro mer i lön. Det är nog ett bra alternativ, säger Andersson.

– Jag har funderat på att utbilda mig vidare. Jag älskar att jobba med barn men jag tycker också att att min examen borde vara värd mer än 2 300 euro i månaden, säger Blomqvist.

Ett annat alternativ är att bli specialbarnträdgårdslärare.

– Jag har inte själv funderat på att bli klasslärare men specialbarnträdgårdslärare får högre lön. Det har jag funderat på, säger Blomqvist.

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln som publicerades 6.3.2018 kl. 18.59 stodet i ett upplyft citat att studerande Johanna Andersson sagt "Jag älskar att jobba med barn men jag tycker också att att min examen borde vara värd mer än 2 300 euro i månaden". I den uppdaterade versionen som publicerades 7.3.2018 kl. 13:53 är det här rättat till att citatet sagts av studerande Alexina Blomqvist.

Diskussion om artikeln