Arbetsplatscoachen rycker ut då det krisar till sig på jobbet
Trots att vi blivit bättre på att ta upp svåra saker som händer på jobbet, så finns det fortfarande massor med saker som vi inte vågar prata om. Trots metoo är det fortfarande svårt att hantera sexuella trakasserier på jobbet, säger arbetsplatscoachen Tiina-Maria Sandelius.
En konflikt på jobbet kan börja med små saker och växa till sig om den får gro. Efter en tid kan problemen hopa sig och stämningen vara väldigt dålig.
– Det kan hända att det finns någon som inte följer gemensamma regler, kommer för sent eller lämnar sina grejer efter sig och tar inte hänsyn till andra. Sedan finns det andra som inte vågar ta upp saken och det hela blir bara större o hindrar en öppen dialog på arbetsplatsen. Sedan kommer massor med andra problem vid sidan om. De anställda börjar vara tysta och hittar en massa problem sinsemellan också i arbetet.
Så beskriver Tiina-Maria Sandelius hur det kan gå till då en konflikt uppstår på en arbetsplats. Då hon kommer in i bilden gäller det att börja med att besluta om syftet med diskussionen och vad som borde bli annorlunda. Så kommer man snabbare vidare och man slipper gräl, säger hon.
Gråt förbyts i glädje
Sandelius jobbar på företaget Työdynamo som coachar och utbildar på arbetsplatser. Hon säger att erfarenheterna har varit goda även om arbetsplatserna och problemen varit stora. Det händer att någon gråter då vi kommer, men efteråt har de varit överlyckliga och har frågat varför vi inte kom för tio år sedan, säger hon.
Metoo sköljde över Finland och övriga världen i höstas och uppmärksammade sexuella trakasserier på arbetsplatser. Trots att saken fick väldigt stor synlighet, så kommer trakasserierna inte just alls fram i möten med människor, men nog på sociala medier, säger Sandelius.
– Vi vågar tala via sociala medier som på Facebook och i pressen och diskussionerna är där. På den punkten borde det ändå ske en utveckling så att vi skulle tydligare våga säga direkt var våra gränser går. Fastän vi är medvetna om trakasserier, så är det många som står vid sidan om och bara ser på utan att våga säga till eller avbryta ett dåligt beteende.