Äldre från Vasa trivs i Kristinestad – "För de anhöriga är det värst, det är ett ständigt körande"
Ungefär ett tjugotal äldre har flyttats till Kristinestad då Vasa skurit ned på bäddplatser inom äldreomsorgen. För klienterna är det inget problem, men de tycker synd om sina anhöriga.
- Det är precis som jag skulle vara i Vasa, samma natur och allting, säger Karl-Rune Granqvist som i ett par veckor har fått rehabilitering på Geritrim i Kristinestad.
Du har inget emot att du flyttats hit från Vasa?
- Inte just nu, men jag har så mycket kända i Vasa, så dit skulle jag fara då det blir ledigt där.
I Vasa finns också frun och dottern, vilket gör det problematiskt att vara i Kristinestad. Men han är nöjd med den vård och rehabilitering han får.
- Det är bra vård här och trevlig personal. Det är inget att klaga på.
Lång väg att träffa pappa
Vasabon Pentti Paasiala skickades i sin tur för en dryg månad sedan till Kristinestad, då konditionen försämrades och han hade svårt att hållas på benen.
- Det är tufft då benen inte håller, inte fastän jag skulle göra vad som helst. Det är det värsta.
Han sitter fortfarande i rullstol, men rehabiliteringen är på god väg.
- Konditionen blir bättre hela tiden, men det tar sin tid.
Även Paasiala har sina anhöriga i Vasa. Han klarar sig bra i Kristinestad, men tycker synd om pojken och hans fru som tvingas köra en lång väg för att besöka honom.
- För de anhöriga är det värst, då det är ett ständigt körande. För mig går det nog, maten kommer och går, men då de tvingas köra av och an.
Över tio års erfarenhet
På Geritrim har man redan i drygt tio år tagit emot klienter från Vasa, så det här är inget nytt för dem. Men i år har man haft fler klienter vid den här tidpunkten än året innan.
- Det är för tidigt att dra några statistiska slutsatser av det här eftersom vårdbehovet och behovet att placera klienter kan variera väldigt mycket från månad till månad, konstaterar Geritrims direktör Tony Westerlund.
- Vi har tidigare där kring 2011-2013 haft betydligt fler klienter från Vasa än vi har haft nu. Så det är inte så dramatiskt.
Vasa stad har fått mycket kritik för att staden lagt ner bäddavdelningar. Under de senaste åren har antalet bäddplatser i staden sjunkit från 285 till 74.
- Det här är en trend som gäller hela landet och som sker runt om i hela landet. Egentligen är vi här i vårt landskap ganska sent ute på den här fronten, säger Westerlund.
Samarbete viktigt i landskapet
I och med landskapsreformen och vårdreformen kommer det bli vardag att klienter vårdas på andra orter än sin hemort. Något som Westerlund inte ser som något problem.
- Det bygger ju på att vi ska ha lika tjänster runt om i hela landskapet och jag har svårt att se att allt skulle skötas centralt från Vasa. Jag tror att vi kommer samarbeta runt om i landskapet även framöver.
- Det här har ju varit vardagsmat för oss en längre tid att vi har rest från Kristinestad eller andra byar eller kommuner till Vasa för att få vård. Om vi ska få en jämlik behandling och vård för våra klienter i landskapet så ser jag det inte som så konstigt att vi samarbetar.
Westerlund påpekar också att man i Finland bor i snitt ca två år på anstalt - eller serviceboende, då motsvarande siffror i Sverige är ungefär ett år och i Holland åtta månader.
- Jag säger inte att det inte behövs anstaltvård, men jag tycker vi mera borde gå in för förebyggande arbete för att förkorta tiden på bäddavdelningar.
Det finns redan nationella rekommendationer om att minska på anstaltvården och det är också därför som Vasa minskat på bäddplatserna.
Däremot har man ökat antalet platser för äldre inom effektiverat serviceboende. Enligt Westerlund är inte det heller rätt väg att gå.
- Effektiverat serviceboende är ju också i dag en form av bäddavdelning. Men jag förstår dilemmat, problematiken och besvikelsen och i vissa fall sker det kanske misstag att fel person är på fel plats.
- Där har vi mycket att lära oss och förbättra. Rätt klient i rätt vårdkö och vårdprocess.