Utredarens barnskyddsrapport: Stödåtgärder i början av en kris hjälper mest
Samhället borde satsa betydligt mera på att ingripa i ett tidigt skede då hjälp behövs i familjer, skriver utredaren Aulikki Kananoja i sin mellanrapport om hur barnskyddet ska utvecklas.
Genom att sätta in stödåtgärder i tid avlastar man barnskyddet mest och minskar på behovet av långvariga hjälpåtgärder bäst, slår översocialrådet Kananoja fast.
- Man borde kunna göra något åt smärtpunkterna inom en familj långt innan de förvandlas till barnskyddsproblem, sade Kananoja i Yles morgon-tv.
Stödåtgärder i form av familjearbete och hemtjänst borde göras till första prioritet då man fattar beslut om barnskyddets resursfördelning.
Endast på det viset kan man enligt Kananoja minska på behovet av långvarigt rehabiliterande arbete och stävja kostnadstillväxten för vård av barn utanför hemmet.
"Kvoter lämpar sig inte för modellen med teamarbete"
Däremot stöder Kananoja inte lagstadgade övre gränser för kundantal per socialarbetare, något som föreslagits i försöken att lätta på barnskyddsarbetarnas börda.
Kananoja motiverar saken med att man allt mera går in för teamarbete inom barnskyddet och att fastslagna kvoter inte passar in i modellen med delat ansvar inom teamet.
- Något slags krisgränser måste man givetvis ha för inte kan socialarbetare sköta hur stora kundmängder som helst, sade Kananoja.
Många socialarbetare inom barnskyddet har slagit larm om att det stora antalet familjer och barn som de ska ansvara för gör att de inte kan utföra sitt arbete ordentligt.
Rapporten ska vara klar i sin helhet i slutet av året.