Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Växtvärk för bilfabriken i Nystad – Regionförvaltningsverket pekar på brister i arbetarskyddet

Från 2018
Uppdaterad 08.03.2018 07:02.
Auton rakentaja töissään.
Bildtext Valmet Automotives bilfabrik i Nystad.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Regionförvaltningsverket har granskat arbetarskyddet vid bilfabriken i Nystad 17 gånger under de två senaste åren. Normalt sett granskar verket arbetarskyddet vid fabriker tre till fyra gånger per år, skriver tidningen Turun Sanomat.

Enligt Regionförvaltningsverket har "väldigt många" arbetarskyddsrelaterade incidenter inträffat under de två senaste åren. Man pekar också på brister i arbetsledningen när det handlar om just arbetarskyddsfrågor.

Fabriken har vuxit enormt snabbt de senaste åren, men enligt Regionförvaltningsverket har inte arbetarskyddet riktigt hängt med i samma fart.

– Att fabriken hela tiden växer är ingen ursäkt för att tumma på arbetarskyddet. Det finns alltid en orsak till att det händer olyckor och olika incidenter. Uppstår de dessuom ofta betyder det att allt inte är som det ska, säger överinspektör Tuija Vähänen-Koivuluoma, som jobbar vid Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland.

– Det är möjligt att ha siffran 0 på antalet incidenter om man planerar bra och verkligen satsar på arbetarskyddsfrågor.

Att fabriken hela tiden växer är ingen ursäkt för att tumma på arbetarskyddet

Enligt Regionförvaltningsverkets rapport har det bland annat inträffat väldigt många truckkrockar. En annan sak som nämns är att dieseltruckar avsedda för utomhusbruk används inomhus.

Enligt Turun Sanomat har många anställda också klagat på en stressig och pressad jobbtillvaro samt dålig inomhusluft. De anställda menar också att deras klagomål inte leder någonstans.

Auto liukuhihnalla.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Valmet tillbakavisar kritiken

Valmet Automotives personal och säkerhetsansvarig Markus Kärkkäinen håller med om att fabriken kan utveckla sin hantering av arbetarskyddet, men samtidigt tillbakavisar han Regionförvaltningsverkets omfattande kritik.

Han medger ändå en viss växtvärk.

– Vi utbildar självklart vår personal, men i och med att vi har anställt så många är en del av de nyanställda unga och kan därmed sakna tidigare arbetsledarerfarenhet.

Valmet Automotiven teksti hallin seinässä.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Fabriken behöver 1 000 nya arbetstagare

Förra året anställde fabriken 2 000 personer och så sent som för tre veckor sedan meddelade Valmet Automotive att man har behov av 1 000 nya arbetstagare.

Valmet Automotive har ingått avtal med Daimler om att börja produktionen av Mercedes Benz nya A-serie i Nystad och behöver därför utöka sin personal.

För närvarande har bilfabriken 4 000 anställda.

Diskussion om artikeln