Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Gatuhund måste avlivas på grund av valpsjuka – myndigheter misstänker fusk med rabiesvaccin

Från 2018
Katukoiria koiratarhalla Viipurissa odottamssa uudelleensijoitusta.
Bildtext Hemlösa hundar vid hundgård utanför Viborg.
Bild: Yle, Kerstin Kronvall

En rysk gatuhund som kom till Finland i slutet av februari insjuknade i valpsjuka och måste avlivas. Med samma transport anlände 22 andra hundar, de är nu i karantän i sina hem. Myndigheterna misstänker också fusk med rabiesvaccin.

Gatuhundarna importerades till Finland av föreningen Venäjän katukoirat. Föreningens ordförande Aamu-Usva Niukkanen-Tammisto säger att alla 23 hundar var vaccinerade både mot valpsjuka och rabies.

Hunden som insjuknade kom från en hundgård i Pjatigorsk i södra Ryssland. Den fick hög feber och andningssvårigheter och måste avlivas efter intensivvård på smådjurssjukhuset.

Nästan hälften av hundarna på den här hundgården i Viborg bär resistenta bakterier.
Bildtext Hemlösa hundar vid hundgård i Viborg.
Bild: Roman Tjuj / Yle

De andra hundarna har isolerats "för säkerhets skull"

Niukkanen-Tammisto säger att de andra hundar som anlände med samma transport tills vidare är friska. Inkubationstiden för valpsjuka är 1-2 veckor.

– Vi har bett deras ägare isolera dem för säkerhets skull. Vi har grundat en Facebookgrupp där också en veterinär är med. Vi kan reagera omedelbart om det skulle krävas, säger Niukkanen-Tammisto.

Hon berättar att de nyblivna hundägarna har fått direktiv om att rasta hundarna på egen gård. Ägarna måste tvätta händerna noga så de inte sprider smitta.

Hunden kan ha fått vaccin och ändå bli sjuk

Katariina Thomson är chefsveterinär på Smådjurssjukhuset. Hon säger att hunden kan ha fått smitta innan den blev vaccinerad.

– Hundar borde få vaccin två gånger för att få ordentlig immunitet. Det här gäller i all synnerhet gatuhundar, eftersom tiken knappast fått vaccin. Då har valpen inte fått några antikroppar vid födseln, säger Thomson.

Katariina Thomson är chefsveterinär vid Smådjurssjukhuset vid Helsingfors universitet.
Bildtext Katariina Thomson är chefsveterinär vid Smådjurssjukhuset i Helsingfors.
Bild: YLE/Annvi Gardberg

Valpsjuka är en smittsam virussjukdom som är sällsynt i Finland tack vare omfattande vaccineringar. Men enligt en undersökning som Evidensia gjorde i fjol har ungefär var femte hund- och kattägare låtit bli att vaccinera sina djur.

– Det kan uppstå epidemier, som skulle gå att undvika om alla djur fått vaccin, säger Thomson.

En smittad hund kan smitta ner vilda djur i sin omgivning. Också illrar, mårdhundar och rävar kan få valpsjuka.

– Valpsjuka är en lömsk sjukdom. Vissa hundar kan få smitta utan att uppvisa några symptom alls. Ändå kan de sprida smitta till andra hundar i långa tider efteråt, säger Thomson.

Viruset smittar via hundens saliv och urin.

Paus i importer från Ryssland

Föreningen Venäjän katukoirat har tillfälligt slutat importera hundar från Ryssland. Föreningen planerar åtgärder som ska minska riskerna i framtiden.

– Hädanefter väntar vi en månad innan vi tar in vaccinerade hundar i Finland, så att vi kan vara säkra på att vaccinet är verksamt. Vi ska också se till att valpar får vaccin tre gånger i stället för två som hittills, säger Aamu-Usva Niukkanen-Tammisto.

Hon beklagar sorgen för den hundägare som har mist sin hund.

– Det går snabbt att fästa sig vid en hund. Ägaren sade att hunden verkade glad och tacksam över sitt nya hem i Finland.

Enstaka gatuhundar saknar antikroppar mot rabies

Några gatuhundar på olika orter i Finland har testats för antikroppar mot rabies. Enstaka hundar har helt saknat antikroppar, och det oroar myndigheterna.

Men hittills har ingen större undersökning gjorts på större mängder hundar. I fjol anlände 2500 gatuhundar till Finland.

Tiina Nokireki är specialveterinär och chef för det virologiska laboratoriet på Evira.

– Det kan finnas undantagsfall där hundar har immunologiska problem och inte utvecklar antikroppar när de får vaccin. Men det mest sannolika är att hundarna inte har blivit vaccinerade alls. Sannolikheten blir större ju flera hundar som saknar antikroppar, säger Nokireki.

Tiina Nokireki är specialveterinär. Hon säger att det är sannolikt att gatuhundarna inte alls har vaccinerats mot rabies.
Bildtext Tiina Nokireki är specialveterinär. Hon säger att det är sannolikt att gatuhundarna inte alls har vaccinerats mot rabies.
Bild: YLE/Annvi Gardberg

En femtedel av rumänska gatuhundar i Norge saknade antikroppar mot rabies

I Norge undersökte myndigheterna 77 gatuhundar från Rumänien och nästan var femte saknade helt antikroppar mot rabies. Myndigheterna drog slutsatsen att vaccinintygen i hundarnas pass var förfalskade.

Norge planerar därför strängare regler för import av gatuhundar.

– Norrmännen testade så många hundar att resultaten nog väcker en stark misstanke om förfalskade papper. Ju flera hundar som testas, desto säkrare kan vi vara, säger Tiina Nokireki.

Det finns rabies också i Rumänien, precis som i Ryssland. I fjol importerades 1 000 hundar från Ryssland och drygt 500 från Rumänien till Finland. Borde vi undersöka flera gatuhundar också här?

– I ljuset av de fall vi har sett nu tycker jag att det vore en bra idé. Rabies är en svår sjukdom som också drabbar människor. Om människor blir bitna måste de omedelbart få medicinering, annars går de inte att rädda, säger Nokireki.

Nyligen bet en gatuhund i södra Ryssland 17 människor, varav nio barn. Hunden hade rabies.

– I världen dör årligen 55 000 - 75 000 människor i rabies. De flesta av dem är tyvärr barn under 15 år. Barn är kanske mindre försiktiga och hundarna kommer lättare åt att bita dem i överkroppen eller i ansiktet, säger Nokireki.

Kati Pehkonen vid Yles undersökande MOT-redaktion har bidragit till artikeln.

Läs också:
2500 gatuhundar kom till Finland i fjol - myndigheterna varnar för aggressivt beteende och sjukdomar