Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skate or die – en livsstil eller resultatidrott? "Lätt att glömma varför man skejtar"

Från 2018
Uppdaterad 07.03.2018 17:02.
Sportmagasinet: Skateboard ny OS-gren i Tokyo 2020 - Spela upp på Arenan

Om inte berget kommer till Muhammed så får Muhammed komma till berget. Internationella olympiska kommittén vill hänga med i tiden och locka unga till OS – men skejtarna ser frieriet som allt annat än oproblematiskt.

– Jag förstår att IOK vill engagera unga. Det är ju inte så enkelt längre att få dem att tycka att skidåkning är kul. Men lite obekvämt känns det att det är IOK som har närmat sig skateboardingen och inte tvärtom.

Det är en livsstil där friheten och det sociala umgänget är det viktigaste, beskriver Samu Karvonen på Suomen Rullalautaliitto skateboarding som är en av fem nya OS-grenar i Tokyo 2020.

– Det är helt okej om du gillar att tävla, men för mig handlar skateboarding om helt andra saker.

Teemu Karvonen, Suomen Rullalautaliitto
Bildtext Samu Karvonen, Suomen Rullalautaliitto.
Bild: Yle

Tävlingsgrenarna i OS är Park och Street, med totalt 40 deltagande damer och lika många herrar. Kvalificeringssystemet kommer att presenteras närmare i mars.

I somras öppnade Finlands enda skateboardhall som håller OS-klass i Hiedanranta i Tammerfors och i februari hölls de första FM-tävlingarna i hallen, som Pirkanmaan Kaarikoirat ansvarar för. Hallen har byggts med talkokrafter i en gammal cellulosafabrik.

Här kan vi ordna internationella tävlingar och kvaltävlingar till OS

Teemu Grönlund

– Vi grundade föreningen för fem år sedan och byggde en skatepark vid den gamla tändsticksfabriken, berättar Teemu Grönlund som är ordförande för Pirkanmaan Kaarikoirat.

– Det ena ledde sedan till det andra och nu har vi en inomhushall som håller internationell standard, fortsätter Grönlund och småler.

Nu hoppas han att hallen kunde användas till internationella tävlingar och kvaltävlingar till OS.

Segrar eller upplevelser?

Finländska mästaren Heini Luotola är tudelad när det kommer till grenens OS-status.

– Å ena sidan handlar det om så mycket annat än resultat och vem som hoppar högst, men å andra sidan kanske det är bra att grenen får synlighet och den vägen kanske också bättre faciliteter runtom i landet, säger Luotola.

Skateboardåkaren Heini Luotola skrattar.
Bildtext Heini Luotola tog FM-guld i damklassen i Tammerfors i februari.
Bild: Yle

Samu Karvonen på förbundet är däremot oroad för att skateboarding blir för resultatinriktat.

– Det är lätt att man börjar fokusera på att ta OS-guld och glömmer helt bort varför man skejtar, eller varför man ursprungligen började skejta. Handlar det om att vinna, eller att få nya upplevelser?

Men skulle deltagarna i FM vilja tävla i OS? En handfull finländska skejtare uppskattas vara på den nivån att de kunde klara sig internationellt. Färska FM-guldmedaljören är ändå tveksam.

– Jaa-a … Det vet jag inte. Vi får se sedan om någon täcks fråga, skrattar Luotola.

Se Sportmagasinets inslag nu på Yle Arenan (klicka på artikelns huvudbild) eller i kväll klockan 19.00 i Yle Fem.

Diskussion om artikeln