Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kino Diana öppnar dörren till nya filmvärldar

Från 2018
Henry Erkkilä utanför nyöppnade Kino Diana i Åbo.
Bild: Linus Hoffman / Yle

På torsdag öppnas Kino Diana i Åbo. Namnet och platsen är desamma som tidigare, men det är en helt ny biograf som öppnar på Humlegårdsgatan.

Entreprenören Henry Erkkilä tror starkt på att Åboborna vill gå på bio, trots Netflix och andra filmnättjänster.

- För ett år sedan öppnade vi Kino Piispanristi i S:t Karins, och intresset för att gå på bio ökar hela tiden i Finland.

På onsdagen sattes godis och popcornmaskinen på plats, och Johanna Karvonen lade de sista penseldragen vid de nya väggmålningarna.

Johanna Karvonen målar Charlie Chaplin och The End på väggen i foajén på en biograf.
Bildtext Johanna Karvonen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Kino Diana verkade i samma lokaler åren 1967-2004, och efter det har nattklubben Monk funnits där, men nu blir det biograf igen.

Kinopalatsi länge den enda biografen i Åbo

Finnkino Kinopalatsi, den andra biografen här i Åbo, har årligen cirka 200 premiärer i sina nio biosalar. Kinopalatsi öppnades 2001, och efter att Kino Diana och Kino Thalia slutade, har det varit den enda biografen i Åbo.

- Vi vill erbjuda ett alternativ, så vi kommer att ha 150 premiärer per år, med 5-6 filmer varje vecka, säger Erkkilä.

En man står i mörkret i en biosalong.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Enligt Erkkilä kommer Kino Diana att visa mycket inhemsk film i sin sal, och kanske lite andra slags filmer. Dessutom kommer man att servera öl och cider, eftersom lagstiftningen den 1 mars ändrades och därmed tillåter alkoholservering också i biografer.

- Vi har inte frågat biobesökare om de vill ha det, men i Helsingfors har det varit omtyckt där man har erbjudit den möjligheten.

Diskussion om artikeln