Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU laddar med motåtgärder mot Trumps ståltullar: Bourbon, jordnötssmör och jeans med på listan

Från 2018
Uppdaterad 07.03.2018 15:08.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström
Bildtext EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström
Bild: EPA-EFE/GEORGES BOULOUGOURIS

EU:s handelskommissionär, svenska Cecilia Malmström förklarade på en presskonferens i Bryssel på onsdagen hur EU tänker svara på de nya stål- och aluminiumtullar som Donald Trump har hotat införa.

- Vi har tittat på värdet på de negativa effekter det får för den europeiska ekonomi och identifierat stålprodukter, industriprodukter och jordbruksprodukter. Vi har valt produkter där det finns alternativ så att det inte ska slå för hårt mot europeiska konsumenter.

Listan på amerikanska importprodukter blir offentlig efter att medlemsländerna fått ta del av den. Kommissionär Malmström berättar att det handlar om typiska amerikanska produkter.

- På listan finns många industri- och jordbruksprodukter. Bourbon finns med på den, liksom jordnötssmör, tranbärssylt och juice.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har tidigare uppgett att listan innehåller förutom Bourbon-whiskey också Harley-Davidson-motorcyklar och Levi’s-jeans.

Malmström: Vi vill undvika ett handelskrig

EU-kommissionen diskuterade motåtgärderna på sitt möte på onsdagen. Importvärdet av de produkter som finns på EU-listan motsvarar den summa som Trumps tullar kostar den europeiska ekonomin. Enligt vissa uppgifter cirka 2,8 miljarder euro.

På presskonferensen betonade Malmström upprepade gånger att EU gör allt för att undvika ett handelskrig och hon säger att kommissionen jobbar hårt för att övertyga den amerikanska administrationen att tänka om.

- Vi vill inte att det eskalera men ifall de åtgärder som USA har meddelat om verkställs så vore det ett hårt slag mot den europeiska ekonomin.

Malmström betonade att EU:s motåtgärder bör vara förenliga med reglerna i världshandelsorganisationen WTO.

EU: Argumentet om nationell säkerhet håller inte

De tulltariffer Trump vill införa är 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

Den amerikanska presidenten har motiverat beslutet med att tullarna kommer att skydda amerikanska jobb och förbättra den nationella säkerheten.

Enligt Trump kan det amerikanska försvaret inte vara beroende av utländskt stål.

- Vi ser inte hur säkerhetsargument kunde gälla Europa. Hur kan den rätt så blygsamma andelen specialstål vi exporterar till den amerikanska stålindustrin äventyra deras nationella säkerhet, säger Malmström.

EU kommer ta i bruk sina motåtgärder ifall Trump genomför sina planer på skyddstullar. I USA bedömer man att presidenten undertecknar sitt skyddstullsbeslut antingen den här veckan eller inkommande.